Održana konferencija o čistom okolišu i zdravijoj budućnosti

Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler, bio je domaćinom današnje konferencije o okolišu pod nazivom „Živi ZDRAVO, diši ČISTO“, koju je organizovano Ured EU u BiH, u saradnji sa Vijećem za regionalnu saradnju (RCC) i Švedskom ambasadom u BiH.

Konferencija je održana u Domu mladih u Sarajevu, u prostoru prilagođenom zdravstvenim preporukama uslijed COVID-19 pandemije, prema strogo uspostavljenim protokolima i uz potpuno poštivanje mjera. Većina govornika i oko 130 gostiju – predstavnika organizacija civilnog društva, vlasti, instituta, stručnjaka i medija – učestvovala je u radu konferencije online.

U uvodnom dijelu, video porukom obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je istakao da cjelokupna zajednica u BiH na čelu sa predstavnicima vlasti mora iskazati maksimalnu posvećenost borbi protiv klimatskih promjena, posebno kroz unapređenje zakonskih okvira i poštivanje međunarodnih obaveza BiH. Putem video linka govorili su direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera, otpravnik poslova ambasade Švedske u BiH Torgny Svenungsson, i generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Ambasador EU Johann Sattler istakao je da građani BiH moraju insistirati na rješavanju pitanja zaštite okoliša: „Bosna i Hercegovina do sada nije napravila značajnije korake u cilju zaštite svog okoliša. Ali to znači i da je moguće postići neke brze rezultate ukoliko se ubrzo odlučno djeluje.“ Ambasador je također skrenuo pažnju na problem zagađenosti zraka, te naveo da oko 3300 ljudi u BiH godišnje preuranjeno umre uslijed ovog problema.

Konferencija je bila podijeljena na dva panela na kojima se detaljnije govorilo o Zelenom planu EU i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao i o njihovom značaju za BiH, te pitanjima i problemima koji se tiču kvalitete zraka i mogućim rješenjima. U njenom radu učestvovali su i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, ministrica okoliša i turizma FBiH, Edita Đapo, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Srebrenka Golić, i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Faruk Kapidžić. O ovim temama govorili su i eksperti Evropske unije, Vijeća za regionalnu saradnju, Švedske i Bosne i Hercegovine.

Govoreći o Zelenom planu EU, eksperti su istakli da će od njega koristi imati cijeli kontinent, te su i objasnili ciljeve Zelene agende za Zapadni Balkan čije se usvajanje očekuje na samitu u novembru.

Predstavnici institucija vlasti BiH su govorili o usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU u pogledu zaštite okoliša, kao i o konkretnim mjerama koje se preduzimaju sa ciljem osiguranja održivog razvoja, energetske efikasnosti i smanjenja emisija stakleničkih plinova. Rečeno je i kako je u toku izrada odgovarajućih strategija za zaštitu okoliša za nivou države, kao i entiteta i Brčko distrikta, te da se očekuje njihovo usvajanje tokom 2021. godine.

U zaključku konferencije, Garret Kelly iz fondacije SEE Change Net istakao je da prelazak sa linearne na kružnu ekonomiju koju podrazumijeva Zeleni plan zahtijeva i promjenu svijesti kod ljudi, te izrazio nadu kako će Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan iskoristiti sredstva koja im je EU namijenila za ovu svrhu.

Snimak konferencije dostupan je na našoj Facebook stranici.

Europa.ba