Osnovne škole u Kantonu Sarajevo će učestvovati u praćenju zagađenosti zraka

Simbolična ceremonija podizanja zastave, organizovana u okviru kampanje podizanja svijesti pod nazivom “U zdravom tijelu zdrav vazduh” – “Aer Sana in Corpore Sano” a koja je započela na PriroDan 17.08.2016., održana je danas ispred Osnovne škole “Fatima Gunjić” u Sarajevu.

Na prvi dan škole, Kanton Sarajevo i Program Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) su organizovali mali prijem kojem su prisustvovali premijer Elmedin Konaković, ministar Kantona Sarajevo za obrazovanje, nauku i mlade Čedomir Lukić, kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Elvir Kazazović, te predstavnik UNEP-a Pier Carlo Sandei, koji je istakao podršku Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini ovoj kampanji.

Svrha ceremonije je bilo pokretanje inicijative da se podignu “bijele zastave” na svakoj osnovnoj školi u Kantonu Sarajevo da bi se vidljivo prikazalo kako izgleda zrak koji dišemo nakon što zastave ostanu postavljene na period od 3 mjeseca.

Posebna izložba fotografija o praćenju kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini, otvorena je u sklopu PriroDan-a tokom Sarajevo Film Festivala 17.08., a koju je organizirao UNEP s podrškom Delegacije EU I Ureda specijalnog predstavnika EU, ostati će otvorena u prostorijama EU info centra (adresa: Skenderija 3a, Sarajevo) do 9. septembra, svakog radnog dana, od 09:30 do 17:30 sati.

Europa.ba