Obilježavanje Dana Evrope u Bosni i Hercegovini

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana Evrope, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini zajedno sa svojim Info centrom, u saradnji sa ambasadama i kulturnim institutima zemalja članica Evropske unije, Direkcijom za evropske integracije BiH, kao i brojnim partnerima, donosi vam raznolik, edukativan i zabavan sadržaj.

Program započinjemo već u petak, 7. maja u 19:30 sati u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, multimedijalnom izložbom “Buđenje solidarnosti”, čiji su autori mladi bh. umjetnici i arhitekti, na temu solidarnosti, tolerancije i aktivizma. Izložba je nadahnuta muralima Rikarda Druškića koje je oslikao u pet bh. gradova u okviru projekta EU. Izložbu će otvoriti ambasador EU u BiH Johann Sattler zajedno sa direktoricom Muzeja Elmom Hašimbegović i gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić. Događaj će biti upriličen uz poštivanje svih COVID mjera.

Nakon toga, tokom mjeseca maja, nastavljamo mnogobrojne aktivnosti na obilježavanju Dana Evrope u cijeloj zemlji i uz bogat online sadržaj. Planirane aktivnosti, između ostalog, uključuju tri interaktivne online panel diskusije ambasadora Sattlera i zemalja članica EU u BiH sa mladima, na teme zaštite okoliša, kulture, te pomirenja, demokratizacije i aktivizma. Zainteresovani će moći učestvovati i u zanimljivim “Evropa od A do Ž” online kvizovima.

Evropski dani filma, tradicionalni dio obilježavanja Dana Evrope koji se realizuje u saradnji sa mrežom kulturnih instituta zemalja članica EU u BiH, u ovogodišnjem online izdanju nudi besplatno 15 evropskih filmskih ostvarenja, uz obezbijeđene prevode putem ovog linka: https://euinfo.ba/bs/dan-evrope/dani-evropskog-filma-2021

Program svih aktivnosti je dostupan na ovom linku: https://euinfo.ba/bs/dan-evrope/dan-evrope-2021

Trailer za video spot za Dan Evrope u režiji Dine MustafićaMuzičko putovanje kroz BiH je dostupan sada za preuzimanje na ovom linku: https://we.tl/t-PMX3qwLaFC

Sretan Dan Evrope!

 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini info@euic.ba

Europa.ba