Dan Evrope 2023: BiH oduvijek u srcu Evrope

Dan Evrope simbolično obilježava trenutak kada je 9. maja 1950.  francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman najavio plan da rat u Evropi učini ne samo nezamislivim, već i materijalno nemogućim kroz blisku integraciju evropskih ekonomija. Ovaj mirovni projekat postaje Evropska unija, i u tom kontekstu, osiguravanje da Zapadni Balkan postane dio Evropske unije ima poseban značaj. U maju 2023. godine Bosna i Hercegovina će obilježiti svoj prvi Dan Evrope kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Dan Evrope bit će obilježen širom BiH programom događaja u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Brčkom, Travniku i Jajcu. Zajedno slavimo bogatstvo kulture, tradicije, naslijeđa našeg kontinenta, kao i zajedničke ciljeve ka unapređenju kvalitete života građana širom Evrope.

U Sarajevu će se proslava odvijati ispred zgrade Vječne vatre, u kojoj je smješten Europe House – novi centar EU –  mjesto okupljanja gdje će javnost imati priliku učestvovati u brojnim događajima i informisati se o aktivnostima EU. Ispred Europe House, 9. maja u 20:00, nastupit će šaroliki niz mladih, talentovanih bh. umjetnika, među kojima su Zoster, Helem Nejse, Lela i Laka, Marija Šestić, Aida Aršić Mušanović i Nedim Bašić.

Europe House bit će otvoren za javnost u junu 2023. godine. Nakon javnog takmičenja, izabran je vizuelni identitet i slogan Europe House. Pobjednički logotip osmislila je Ajša Beširević iz Sarajeva, dok je pobjednički slogan „Stvaramo zajedno“ Ane Lukende iz Ljubuškog.

Obnovu zgrade Vječne vatre podržala je Evropska unija u okviru tekućih inicijativa za podršku obnove objekata kulturnog naslijeđa i urbanog razvoja centra Sarajeva. Prva faza – unutrašnja obnova – uskoro će biti završena. U narednim fazama predviđena je rekonstrukcija fasade zgrade, sa tekućim radovima na urbanističkom razvoju u blizini koji će se razvijati u bliskoj saradnji sa lokalnim vlastima.

Dani evropskog filma održat će se u renomiranom sarajevskom kinu Meeting point od 10. do 19. maja. Dane filma otvorit će projekcija švedskog filma Hladni slučaj (2019). Švedska trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije.

Nakon događaja u Sarajevu, aktivnosti povodom Dana Evrope 2023. se nastavljaju u Travniku i Jajcu gdje će se proslavljati postignuća mladih, civilnog društva i poduzetnika, a koncert klasične muzike će se održati na travničkoj tvrđavi 11. maja. U Banjaluci će 13. maja, povodom obilježavanja Dana Evrope i Evropske noći muzeja, biti održan koncert ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, na kojem će nastupiti Konstrakta i Zemlja Gruva i Letu Štuke.

Za najmlađe će se organizovati potraga za blagom u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Brčkom, kako bi mladi avanturisti mogli istraživati bogatstvo prirodnih ljepota BiH i učiti nove zanimljivosti. U Tuzli i Mostaru održat će se događaji Eurovisionaries, kviz o Evropskoj uniji kao i karaoke.

Na kraju, kao tradicionalni, značajan znak solidarnosti, jedinstva i zajedništva, objekti kulturne baštine u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Brčkom, Travniku i Jajcu bit će 9. maja osvijetljeni zastavom Evropske unije.

Nadamo se da će nam se brojni građani pridružiti da zajedno obilježimo Dan Evrope!

Program aktivnosti dostupan je na https://euinfo.ba/bs/dan-evrope/dan-evrope-2023-oduvijek-u-srcu-evrope/

Europa.ba