most pocitelj

EU daje dodatnih 5 miliona eura za poddionicu Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc

  • Bespovratna sredstva EU u iznosu od 5 miliona eura za nadzor radova na izgradnji nove autoceste na Koridoru Vc
  • Izgradnja nove poddionice Počitelj – Zvirovići dovest će do poboljšanja ekonomske razmjene i životnih uslova za ljude u BiH
  • EU je za izgradnju Koridora Vc u BiH izdvojila bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od oko 225 miliona eura

Evropska investicijska banka (EIB) i Ministarstvo finansija Bosne i Hercegovine (BiH) danas su potpisali ugovor o bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 5 miliona eura za nadzor radova na izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc. Nakon završetka radova u 2022. godini, ta će poddionica omogućiti oko 21 km kontinuirane vožnje na autocesti između Počitelja i Bijače na južnoj granici Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom u Hrvatskoj. Koridor Vc je najprioritetnija prometna mreža u BiH i doprinijet će održivijem ekonomskom razvoju, regionalnoj trgovini i poboljšanju životnih uslova za više od 50 % stanovništva BiH koje živi u području oko te trase.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i posebni predstavnik EU u BiH, izjavio je: „Danas potpisani ugovor o novim bespovratnim sredstvima u iznosu od 5 miliona eura predstavlja još jedan važan korak ka završetku vitalno važnog Koridora Vc. Bolja povezanost unutar zemlje produbit će ekonomsku i prekograničnu integraciju te ojačati razvoj lokalnih transnacionalnih evropskih regija, pospješujući cikularan ekonomski rast i dublje evropske integracije. Evropska unija je za izgradnju Koridora Vc dosad izdvojila više od 225 miliona eura. Nastavit ćemo s podrškom u skladu s Ekonomskim i investicijskim planom, kojim je pokrenut značajan paket investicija u povezivanje regije.”

Ukupna investicija za poddionicu Počitelj – Zvirovići koja je duga 11.07 km iznosi 111,2 miliona eura, uključujući bespovratna sredstva Evropske unije u iznosu od 5 miliona eura. Projekt će obuhvatiti izgradnju jednog mosta, jednog tunela, tri vijadukta, petlje i naplatnog mjesta za cestarinu u Počitelju, izmještanje lokalnih cesta i priključenje na druge autoceste, nadvožnjak i tri podvožnjaka. Najznačajniji objekt koji se već gradi je veliki most Počitelj preko Neretve, dugačak 980 metara i s maksimalnom visinom od 97 metara.

Ljiljana Pavlova, potpredsjednica EIB-a, koja je odgovorna za Zapadni Balkan, izjavila je: „Izgradnja Koridora Vc u BiH vrlo je važna za poboljšanje životnog standarda, borbu protiv siromaštva i ubrzavanje oporavka od pandemije bolesti COVID-19. Više od 95 % prijevoza robe i putnika u Bosni i Hercegovini obavlja se putem cestovnog prometa, što ga čini ključnim za lokalnu, regionalnu i međunarodnu trgovinu i ekonomsku razmjenu. EIB nastavlja pružati podršku za izgradnju ovog značajnog regionalnog tranzitnog pravca na Koridoru Vc i zadovoljni smo što radovi napreduju uprkos pandemiji, za dobrobit ljudi u čitavoj Bosni i Hercegovini i radi bolje povezanosti regije Zapadnog Balkana.”

Koridor Vc značajan je tranzitni pravac između država regije koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, zbog čega je u Ekonomskom i investicijskom planu Evropske komisije za Zapadni Balkan za period 2021 – 2027. označen kao „Vodeća inicijativa 2 – Povezivanje sjevera i juga“. Slijedom proširenja Mediteranskog koridora mreže TEN-T na Zapadni Balkan, Koridor Vc počinje u Budimpešti, prolazi kroz sjevernu Hrvatsku (Osijek), nastavlja 325 kilometara kroz Bosnu i Hercegovinu preko Doboja, Zenice, Sarajeva i Mostara te završava u hrvatskoj luci Ploče.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, izjavio je: “Frekvencija saobraćaja na ovoj dionici će svakako biti visoka, što će Bosnu i Hercegovinu vratiti na drumske mape. Putnici iz Evropske unije nas neće više izbjegavati, nego će putovati kroz BiH i, nadamo se, zadržavati se ovdje. Ovo je način na koji ćemo moći da razvijamo naš turizam, ekonomiju i osnovni životni standard”.

Evropska unija pruža kontinuiranu podršku izgradnji Koridora Vc u BiH kroz bespovratna sredstva koja se dodjeljuju preko Zajedničkog evropskog fonda za Zapadni Balkan u sklopu Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF-a). Cjelokupni projekt izgradnje Koridora Vc rezultat je zajedničkih napora vlasti BiH, Evropske unije, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj u cilju stvaranja sigurnijih i boljih prometnih veza te otvaranja novih mogućnosti zapošljavanja i poslovanja u BiH.

Više informacija o Ekonomskom i investicijskom planu za Zapadni Balkan za period 2021. – 2027.

Europa.ba