Bosna i Hercegovina: visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell sastao se sa novim sazivom tročlanog Predsjedništva BiH

Visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell sastao se u srijedu u Briselu sa predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine gđom. Željkom Cvijanović, te članovima Predsjedništva g. Željkom Komšićem i g. Denisom Bećirovićem.

Visoki predstavnik/potpredsjednik Borrell ponovio je da je EU posvećena evropskom putu Bosne i Hercegovine. Naglasio je da je dodjela kandidatskog statusa u decembru bila važna prekretnica, kao dodatna potvrda evropske budućnost zemlje. Pozvao je Predsjedništvo da osigura napredak u reformama i funkcionalnost zemlje i njenih institucija, za dobrobit građana Bosne i Hercegovine. Odbacio je neodgovornu retoriku i djelovanje, usmjereno na podrivanje jedinstva i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i naglasio da takvom ponašanju nije mjesto u Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik/potpredsjednik Borrell je također ponovio da je EU i dalje spremna pružiti podršku zemlji, posebno skrenuvši pažnju na pomoć EU za Oružane snage Bosne i Hercegovine, uključujući i deminiranje, u okviru Evropskog mirovnog instrumenta.

U kontekstu nezakonite i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu, visoki predstavnik/potpredsjednik Borrell naglasio je važnost izgradnje demokratskog, stabilnog i mirnog kontinenta uz poštivanje pravila i međunarodnog prava. Pohvalio je BiH što je osudila agresiju i uskladila se sa EU sankcijama bez presedana protiv ruskog rukovodstva i njene ratne ekonomije.

Visoki predstavnik/potpredsjednik je naglasio da EU računa na to da će Bosna i Hercegovina i dalje biti uz EU u vanjskopolitičkim stavovima i odlukama, u skladu sa strateškim odabirom zemlje za EU integracije. S druge strane, EU će također nastaviti biti uz građane Bosne i Hercegovine, posebno u izazovnim vremenima, kao što je kroz Paket energetske podrške kojim je BiH dodijeljeno 70 miliona eura, od čega je 50 miliona eura namijenjeno za podršku ugroženim domaćinstvima i 20 miliona eura za podršku u energetskoj tranziciji.

Sagovornici su se složili da ostanu u bliskom kontaktu i zajedno rade na ostvarivanju napretka Bosne i Hercegovine na putu ka EU, kako bi se doprinijelo boljoj budućnosti za sve u zemlji, a posebno za mlađe generacije. Visoki predstavnik/potpredsjednik se raduje skorom održavanju prvog političkog foruma na visokom nivou, kako je navedeno u izvještaju o proširenju za 2022. godinu.

Europa.ba