Studenti Univerziteta u Banjoj Luci i predstavnici EU razgovarali o preduzetničkim izazovima mladih danas

Simone Guerrini, šef banjalučke Regionalne kancelarije Evropske unije posjetio je danas Univerzitet u Banjoj Luci i sa studentima Ekonomskog fakulteta razgovarao o preprekama sa kojima se mladi ljudi u BiH susreću prilikom pokretanja biznisa.

Nakon posjete univerzitetima u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Bihaću, projekat Evropske unije „Generation Change“ stigao je u i Banja Luku, a u okviru panel diskusije Navigiranje poduzetničkim izazovima: U lavirintu procedura, studenti su imali priliku upoznati i inspirativne mlade preduzetnike iz ovog grada.

“Poslovno okruženje u BiH je složeno zbog komplikovanih procedura za pokretanje i vođenje biznisa i nedostatka usluga poslovne podrške. Uprkos tome, zemlja je puna talentovanih i vrijednih mladih ljudi, koji nisu spremni da odustanu na prvoj prepreci. Danas smo čuli sjajne priče mladih preduzetnika koji su ostvarili svoje snove upravo ovdje u Banjoj Luci, a sada služe kao primjer svojim vršnjacima.” rekao je Guerrini.

Ostali panelisti koji su sa studentima podijelili svoja iskustva i priče bili su Damijan Sedar, ambasador Slovenije u BiH, Boris Maksimović, osnivač izdavačke kuće Imprimatur i Mirna Kuvalja, vlasnica Tekne Concept Storea.

“Pokretanje i vođenje biznisa u BiH nije jednostavno, pogotovo nešto što ne izgleda previše unosno kao što je izdavačka kuća, ali ne možemo odustati. Ako danas savladamo jednu prepreku, sutra će nekom drugom biti lakše. Moramo pokretati poslove i doprinositi ekonomskom razvoju, kao i jasno artikulisati sa kakvim se poteškoćama suočavamo, kako bismo kreirali pozitivne promjene.” rekao je Maksimović.

Događaj je završen pozivom studenatima da se udruže u timove i prijave za sljedeću fazu projekta #GenChange, te dobiju priliku da budu dio pobjedničkog tima koji će ovog ljeta otputovati u Brisel.

U protekla dva mjeseca, ambasador Sattler i predstavnici EU, zajedno sa ambasadorima država članica EU, posjetili su šest javnih univerziteta širom BiH i razgovarali sa preko 720 studenata o različitim temama od značaja za mlade, ali i za napredak zemlje ka Evropskoj uniji.

Europa.ba