The opening of the Month of the Italian culture

Ambasada Italije otvara Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini izložbom „Slike iz svijeta“, koja se realizira u saradnji s Udrženjem Simone Tetti i koja će od 3. do 7. novembra biti postavljena u prostorijama lokala Delikatesna radnja u Sarajevu.
Izložba “Slike iz svijeta” priča neobičnu priču Somone Tettija: mladog talijanskog fotografa, putnika i inženjera astronautike, koji je rođen u Rimu 1982. godine.

Pogođen teškim oblikom raka kostiju, osteosarkomom, u 10.godini života, uprkos bolesti i medicinskom tretmanu, uspio je steći diplomu inženjera 2005. godine i proputovati cijeli svijet, od Tokija do Londona, od SAD-a do Južne Afrike.

Nakon što je preminuo u februaru 2013., njegovi prijatelji i rodbina osnovali su Udruženje Simone Tetti – Život nije disanje, život su djela te pokrenuli projekat WORLD! – izložbu, koja je već bila postavljena u Rimu i Londonu i koja predstavlja odabir njegovih fotografija – s ciljem podrške istraživanju osteaosarkoma, koje vrši  Laboratorij za patologiju pri Poliklinici Umberto I u Rimu.
 

Europa.ba