Intervju ambasadora Petera Sorensena za dnevnik “EuroBlic”

razgovarala: Nedeljka Breberina

Kako Evropska komisija nema mehanizam da primora političare u BiH da postignu dogovor?

Taj mehanizam ustvari postoji, a to je dovođenje političara do zaključka da li BiH želi ili ne želi da dalje napreduje na putu evropskih integracija. Ono što mi radimo jeste da pomažemo da političari sednu zajedno i donose odluke koje trebaju da sprovedu parlamenti u BiH i organizacije civilnog društva.

Do kada će Evropska komisija imati strpljenja da čeka dogovor političara u BiH?
 
Od prvog dana, kada smo došli ovde, nikada nismo rekli da morate da uradite nešto do nekog datuma, nego smo rekli bilo bi dobro da to uradite do tada, jer nakon toga možete da uradite druge stvari u napredovanju ka EU. Mi samo naznačimo zašto neke stvari treba da se urade sada, kao i kakvi će biti efekti, ali i posledice, ako se ne uradi.
 
Ukoliko političari ne postignu dogovor do raspisivanja izbora, da li će se dovesti u pitanje njihova legitimnost i priznavanje od EU?

Upravo to stalno ističemo. Ovde se ustvari radi o ispunjavanju međunarodnih obaveza. Evo, predstoje izbori koji nisu prvi takve vrste, a što duže odugovlačite to će njihovo kršenje biti teže. Bosna i Hercegovina je demokratska zemlja sa demokratskom tradicijom i zato bi bio ogroman korak unazad ako biste se našli u situaciji u kojoj ne bi bilo moguće održati izbore zato što niste sproveli presudu i uskladili Ustav.

Koliko su političari u ovom trenutku dalje, odnosno bliže konačnom dogovoru?

Kada poredim situaciju kada sam došao ovde 2011, kada se o nekim stvarima nije počelo ni razgovarati, danas smo mnogo bliži. Međutim, da li će to završiti rešenjem ovog pitanja – ne mogu to da kažem. 

Znači, još su daleko od dogovora?

Bilo bi nekorektno s moje strane da to kažem. Bilo bi nekorektno i da ne priznam da sedam lidera sede zajedno. Oni sede i razgovaraju na način na koji ljudi ne bi mogli ni da zamisle. Ali, da li će doći do rešenja, to ćemo videti.

Zašto EU nikada nije aktivirala sankcije prema političarima u BiH, poput zabrane putovanja u zemlje EU i zamrzavanje njihove imovine, koje je donela pre tri godine?

Te mere postoje kao odgovor na ugrožavanje teritorijanog integriteta i ustavnog poretka BiH. Uz dužno poštovanje prema svim teškoćama pred kojima se nalazimo i političkim izazovima pred nama, nijedna od aktuelnih poteškoća nije takve prirode da bi se primenile mere koje su predviđene. 

Kakav je stav EU prema gradnji „Južnog toka“ kroz BiH i činjenici da bi to mogao da postane novi politički problem u BiH? 

Ne znamo na šta se odnosi taj projekat niti kakav je dogovor između entitetskih vlada, zbog čega nam je teško da govorimo o tome. Međutim, mogu da kažem da su neke države članice, takođe, angažovane na projektu i da su ovlastile Evropsku komisiju da u njihovo ime pregovara, jer postoje određena pravila iz evropskih pravnih tekovina kojih se moraju pridržavati. I zemlje koje pretenduju ka EU moraju se pridržavati pravila koja se tiču energetske zajednice.

Europa.ba