Bosna i Hercegovina i dalje treba raditi na ispunjavanju obaveza neophodnih za održivost Elektroprenosa BiH

Govoreći o zaključcima sastanka ministara iz Bosne i Hercegovine i predstavnika Evropske komisije o prenosu električne energije, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie je izjavio:

“Energetski sektor je ključan za ekonomski razvoj zemlje i važno je da postoji trajna obavezanost ka zajedničkom radu, kako bi se osigurala ekonomska korist za zemlju.
 
S tim u vezi, pozdravljamo zaključke postignute na ministarskom sastanku u Briselu. Još jednom ističemo da ključni akteri u BiH trebaju da rade u skladu sa preuzetim obavezama koje osiguravaju punu funkcionalnost i održivost Elektroprenosa BiH. Najvažnije je da postoji zajedničko razumijevanje činjenice da je neophodno usvajanje desetogodišnjeg plana Elektroprenosa BiH za razvoj prenosne mreže te investicionih planova. Na osnovu dogovora postignutog tokom sastanka, nacrt investicionog plana će biti urađen uz intenzivne konsultacije za Sekretarijatom Energetske zajednice, kako bi se osigurala njegova usklađenost sa zahtjevima Energetske zajednice.

Takođe, pozdravljamo podršku koju su svi učesnici dali nastavku zajedničkog rada s ciljem da se osigura ispunjavanje obaveza Bosne i Hercegovine prema Ugovoru o Energetskoj zajednici, uključujući završetak rada na usvajanju legislative u ovoj oblasti. Nakon završetak projekta tehničke pomoći, finansiranog putem Pretpristupnih fondova EU (IPA), svi nadležni akteri sada imaju priliku da analiziraju prijedloge eksperata EU i iskoriste ih u skladu sa standardima EU.”

Europa.ba