Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnka EU u BIH domaćin prezentacije o bh. ličnoj karti u budućim elektronskim uslugama

Delegacija EU u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), danas, 14. novembra, su održale  prezentaciju za osoblje Evropske unije i zvaničnike Bosne i Hercegovine o mogućnostima elektronske identifikacije i elektronskog potpisa koje ima bh. lična karta.

Prezentaciju je otvorio šef Operacija u Delegaciji EU u BiH Holger Schroeder, a mogućnosti lične karte je predstavio direktor IDDEEA-e Siniša Macan i njegovi saradnici.

Nova generacija biometrijskih identifikacionih dokumenata je u upotrebi od 1. marta 2013 godine. Nove lične karte sadrže elemente elektronskog identiteta u skladu sa budućim elektronskim uslugama. Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2013. Godinu, u poglavlju o uslugama informatičkog društva, prepoznaje ovo kao napredak. Očekuje se da će institucije i administracija širom Bosne i Hercegovine u bližoj budućnosti početi koristiti elektronske usluge uz pomoć elektronskih karti. U cilju veće finansijske efikasnoti, biće istražena mogućnost za upotrebu postojećih, novih ličnih karti.

Viši službenici relevantnih državnih i entitetskih institucija te koordinatori iz Brčko distrikta pozvani su na prezentaciju gdje je objašnjeno šta podrazumijevaju elektronska identifikacija i elektronski potpis, kako mogu biti korišteni za elektronske usluge i kako moguću korist od toga imaju građani i davaoci usluga.

Europa.ba