Popis u BiH: prva faza uspješno završena

Nakon dugogodišnjeg odgađanja, po prvi put od 1991. godine Bosna i Hercegovina imaće validne podatke o svom stanovništvu što će joj otvoriti put za realnije planiranje društveno-ekonomskog razvoja i napredovanja u integracijama u EU.

Prva faza popisa stanovništva koja je trajala 15 dana, uspješno i u predviđenom roku završena je 15. oktobra. U ovom periodu popisivači su posjetili više od milion domaćinstava u BiH i kroz popisnicu prikupljali podatke o stanovništvu. Pružajući kontinuiranu podršku popisivačima na terenu, Agencija za statistiku BiH kao i entitetski zavodi za statistiku omogućili su da cjelokupni proces prođe nesmetano i sa što manje nepravilnosti. Nekoliko manjih incidenata koji su zabilježeni i na koje se odmah reagovalo nisu narušili usaglašenu metodologiju po kojoj je popis provođen.

Popis je pratila i Međunarodna posmatračka operacija (IMO) koju je osnovala Evropska komisija 2009. godine na poziv Vijeća ministara BiH, a sve u cilju da cjelokupno provođenje popisa bude u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima. IMO čine predstavnici Eurostata, koji predsjedava Upravljačkom grupom, Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje, Vijeća Evrope (CoE), Direkcije Ujedinjenih nacija za statistiku (UNSD), Ekonomske komisije za Evropu Ujedinjenih nacija (UNECE) i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) koji će i dalje nastaviti sa svojim posmatračkim aktivnostima do isteka mandata po osnovu Memoranduma o razumijevanju potpisanog sa Vijećem ministara BiH. IMO će u narednim sedmicama Vijeću ministara BiH dostaviti svoj izvještaj o praćenju faze prikupljanja podataka u popisu.

Veliki interes medija i kontinuirano informisanje građana su u velikom dijelu doprinijeli da se svi građani odgovorno i aktivno uključe u ovaj proces. U narednim fazama popisa, u fokusu će biti kontrola kvaliteta, obrada podataka, analizi, tabelarnim prikazima i u konačnici predstavljanju rezultata.

Preliminarni rezultati sa podacima o ukupnom broju popisanih osoba, ukupnom broju stanovnika, domaćinstava i stambenih jedinica na svim nivoima građanima će biti poznati u roku od 3 mjeseca nakon završene ove prve faze, dok će cjelokupni podaci biti predstavljeni nakon godinu do godinu i po dana.

Europa.ba