Uvođenje novih metoda finansijske kontrole u javnoj upravi BiH

Dvogodišnji projekt “Novo javno upravljanje” finansiran iz sredstava EU ima za cilj uvođenje novog koncepta javne uprave, što će kao krajnji rezultat imati efikasniju javnu upravu koja ispunjava najviše zahtjeve transparentnosti za sve građane, uključujući korisnike i poreske obveznike.


Uvođenje sistema PIFC-a u javnu upravu ovim projektom će približiti  Bosnu i Hercegovinu korak naprijed u procesu pristupanja EU kao i u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


„Ovo je projekat koji je od velike važnosti i za EU i za BiH. Projektom se nastoje ojačati mehanizmi interne finansijske kontrole kao i standardi koji već postoje u institucijama na nivou države i entiteta. Ovo je naravno tehnički proces koji se treba primijeniti u reviziji, procedurama i metodologijama, ali je ustvari značajan za sve građane BiH. U konačnici jer omogućava da svakom pojedincu kao poreskom obvezniku osigura zaista dobru uslugu i dobro korištenje sredstava, što obezbjeđuje mehanizam koji  kontrolira da li je njihov novac  efektno iskorišten. Obzirom na postojanje standby aranžmana  sa MMF-om i imajući u vidu zemlju koja je izuzetno složena politički i institucionalno, vrlo je bitno da je svaka KM potrošena na pravi način. To je razlog zašto je ovaj projekt vrlo važan,“ istakao je Severin Strohal, šef Odjela za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji EU u BiH.


„Ovaj projekat je u početnom stadijumu što se tiče implementacije, kroz koju se očekuje velika korist. Koncept javne i interne uprave će biti koncipiran tako da će se sredstva poreskih obveznika koristiti na transparentniji i odgovorniji način,“ istakao je Ante Krajina, ministar finansija Federacije BiH.


Projekat vodi Centralna harmonizacijska jedinica (CHJ) Federalnog ministarstva finansija, dok su direktni korisnici sve institucije koje troše javna sredstva od državne razine do jedinica lokalne samouprave. 

Europa.ba