Bosanskohercegovački i američki srednjoškolci posjetili Delegaciju Evropske unije i razgovarali o evropskim integracijama BiH

Grupa od 40 srednjoškolaca  iz Bosne i Hercegovine i SAD koji su u  učesnici Global Kids programa razmjene posjetili su Evropsku delegaciju u BiH. Gđa Dženana Hodžić, politički savjetnica Kancelarije specijalnog predstavnika EU, bila je predavač, a tokom prezentacije govorila je o uslovima koje BiH mora da ispuni prije predaje kredibilne aplikacije za članstvo EU. Tokom sastanka, gospođa Hodžić je takodje predstavila mandat, strukturu, prioritete i ciljeve EU u Bosni i Hercegovini.  Nakon predavanja, uslijedila je dinamična diskusija sa studentima o važnosti budućih koraka BiH kao i o važnosti programa razmjene mladih studenata.

Global Kids je program koji finansira američko Ministarstvo spoljnih poslova kroz Američki omladinski program u Bosni i Hercegovini. Kroz ovogodišnji program razmjene, 20 američkih srednjoškolaca iz New Yorka upoznali su vršnjake iz Bosne i Hercegovine gdje su zajedno učili o građanskoj diplomatiji, važnosti interkulturalnog razumjevanja, kao i o uticaju medija u sukobu, izgradnji mira i socijalne pravde.

Za više informacij posjetite internet stranicu Global Kids

Europa.ba