Izrada zakonskih propisa o električnoj energiji usklađenih sa evropskim zakonodavstvom

Rezultati projekta Izrada zakonskog okvira za električnu energiju Bosne i Hercegovine usklađenog sa evropskim pravnim tekovinama predstavljeni su predstavnicima institucija iz elektroenergetskog sektora i ključnim akterima u Bosni i Hercegovini na radnom seminaru održanom 11. i 12. jula 2013. godine u Hotelu Blanka na Vlašiću.

Politički savjetnik specijalnog predstavnika EU u BiH, Amila Ibričević, pozdravila je učesnike naglasivši značaj ovog projekta za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Zamjenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice, Dirk Buschle, iznio je stavove Sekretarijata o trenutnom stanju u pogledu primjene evropskih propisa u Bosni i Hercegovini. Nešto kasnije, govornici ispred konsultantskog tima predstavili su različite aspekte Trećeg energetskog paketa, koji treba da se uvrsti u domaće propise i zatim primijeni. To je bitna obaveza Bosne i Hercegovine kao ugovorne strane Ugovora o Energetskoj zajednici.

Obrađeni su najvažniji aspekti zakonskog okvira za električnu energiju u Bosni i Hercegovini, kao što su razdvajanje operatora prenosnog sistema, operatora sistema distribucije i dobavljača, kao i međunarodna prekogranična razmjena. Predstavljen je model elektroenergetskog tržišta visokog nivoa, koji je izradio projektni tim, a koji obuhvata područja od najvećeg značaja za dalje usklađivanje domaćih propisa sa evropskim. Nakon prezentacija vođena je diskusija u formi okruglog stola.

Projekat Izrada zakonskog okvira za električnu energiju u Bosni i Hercegovini usklađenog sa evropskim propisima, koji se finansira sredstvima EU, bavi se pripremama za usklađivanje zakonskih propisa u oblasti energetike u Bosni i Hercegovini na nivou države, entiteta i Distrikta Brčko. Njime se promovišu reforme u elektroenergetskom sektoru u skladu sa uslovima iz Ugovora o Energetskoj zajednici i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Ovaj projekat, čija je vrijednost 1,3 miliona evra, realizuju AAM Consulting Ltd. kao nosilac i Uprava za zaštitu konkurencije Estonije kao partner.

Europa.ba