Govor ambasadora Sorensena na ceremoniji otvaranja Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru 2013

Vaše ekselencije predsjednici vlada,


Predsjedavajući Bevanda, gradonačelniče Bešliću,


Dame i gospodo,


Dozvolite mi da se prvo pridružim ostalim govornicima u čestitkama direktorici Bošnjak i njenim saradnicima na organizovanju 16. sajma gospodarstva u Mostaru. Uspjeh Mostarskog sajma – na kom učestvuje 700 izlagača iz oko 40 zemalja – čini  ga vrhuncem privredne godine u Bosni i Hercegovini i regionu. 


Evropska unija je ponosna što je ovogodišnji partner Sajma. Radujem se što ću imati priliku da Vam zaželim dobrodošlicu na našem štandu.


Dočekaće vas naši stručnjaci koji će vas upoznati sa mogućnostima dobijanja finansijskih sredstava od Evropske unije za mala i srednja preduzeća, prekograničnom turizmu, energetskim potencijalima, a saznaćete i nešto više o Španiji, Rumuniji i Holandiji, čije će se ambasade predstaviti tokom ove sedmice.  


Evropska unija je partner ovog sajma zbog interesa koji nam zajednički: trgovine, konkretnije: slobodne trgovina. 27 država članica Evropske unije duguje napredak koje su osvarile tokom proteklih decenija tome što smo trgovinu učinili temeljem naše saradnje.


Na toj osnovi, uspostavili smo jedinstveno tržište i slobodno kretanje robe, kapitala, usluga i ljudi.  Vjerujemo da će ovaj pristup biti dobar za vas na zapadnom Balkanu kao što se pokazao dobrim za nas.


U protekloj godini bili smo svjedoci snažnog napretka koji su ostvarile zemlje regiona na svom putu ka Evropskoj uniji.


Hrvatsku dijeli tek desetak sedmica od toga da postane 28. država članica EU. Srbija i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija imaju status kandidata za članstvo u EU. Pristupni pregovori već su otvoreni sa Crnom Gorom.


Danas još jednom naglašavam da mi želimo da Bosna i Hercegovina postane dio našeg jedinstvenog tržišta – da bude dio Evropske unije – čim za to bude spremna.


EU je i dalje čvrsto opredijeljena da podrži napredovanje Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Jesmo i ostaćemo snažna podrška Bosni i Hercegovini u njenim ekonomskim reformama, nastojanjima da vladavinu prava i borbu protiv korupcije stavi u središte unutrašnje politike.    


Sa svoje strane, Evropska unija će nastaviti da pruža finansijsku pomoć i savjete sa ciljem da se realizuju i ubrzaju vaše aktivnosti. Mi jesmo uz vas i uz vas ćemo i ostati.


Time naglašavam da Bosna i Hercegovina mora u potpunosti da odigra svoju ulogu i ispuni obaveze koje ima  kao zemlja koja pretenduje na članstvo u EU. 


Na kraju, nema sumnje da odgovor na izazove sa kojima se suočavate leži u VEĆIM evropskim integracijama, VEĆOJ otvorenosti prema investicijama preduzeća iz Evropske unije i VEĆEM izvozu na tržište Evropske unije, koje će od 1. jula obuhvatati i tržište Hrvatske.


Zahvaljujem na pažnji. Svima želim sedmicu punu uspjeha i novih saznanja.


Zadovoljstvo mi je što mogu da proglasim Međunarodni sajam privrede u Mostaru otvorenim.

Europa.ba