Potrebna veća neovisnost u javnom emitiranju i regulaciji emitiranja u Bosni i Hercegovini, izjavila predstavnica OSCE-a za slobodu medija

BEČ, 26. septembar 2012. godine – Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Fletcher Burton, i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini/Specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Peter Sørensen, danas su pozvali na provedbu reformi zakonodavstva, kojima će se osigurati neovisnost javnih emitera i regulatora emitiranja u Bosni i Hercegovini.

Njihovi komentari uslijedili su nakon objavljivanja dvije pravne analize, čiju je izradu naručio OSCE, koje se odnose na osam zakona u vezi s Regulatornom agencijom za komunikacije (RAK) i Javnim radiotelevizijskim sistemom. Zaključci tih analiza predstavljeni su državnim organima vlasti.

“Organi vlasti trebaju uspostaviti medijski okvir, koji omogućava postojanje politički i finansijski neovisnih javnih emitera i regulatora emitiranja. Depolitizirani i profesionalni mediji potrebni su, kako bi spriječili daljnju rascjepkanost Javnog radiotelevizijskog sistema,” izjavila je Mijatović.“

Analize uključuju određeni broj preporuka, a bile su pripremljene radi pružanja pomoći organima vlasti u usuglašavanju zakonodavstva o medijima s obavezama koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a i s međunarodnim standardima u vezi sa slobodom medija.

Naročito su u fokusu bili zakoni koji se odnose na tri javna emitera i RAK, pošto su njihova uspostava i institucionalna neovisnost bili preduvjeti da država potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. “Cilj preporuka, sadržanih u analizama, je ubrzati  proces reforme i osigurati pravilnu i brzu provedbu postojećih zakona, u skladu s evropskim standardima,” izjavila je Mijatović.

Mijatović je izjavila i kako se nada da će ove pravne analize pomoći Bosni i Hercegovini da usuglasi svoje zakonodavstvo o medijima s obavezama koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a, kao i s međunarodnim standardima u vezi sa slobodom medija.

Navedene pravne analize dostupne su na internet stranicama:

 http://www.osce.org/fom/94101 i http://www.osce.org/fom/94107

Europa.ba