Zajedničko djelovanje za jaču vladavinu zakona: policijski direktori, policijski komesari i glavni tužioci pripremaju značajan projekat EU

Jača provedba zakona u Bosni i Hercegovini bila je tema današnjeg ključnog sastanka visoko-pozicioniranih zvaničnika iz institucija i predstavnika Evropske unije. Povodom predstojećeg projekta EU u oblasti provedbe zakona – ukupne vrijednosti skoro 7 miliona Eura – danas je u Sarajevu održan prvi sastanak radne grupe na višem rukovodnom nivou. Među učesnicima su bili policijski direktori i komesari, glavni tužioci i drugi visoko-pozicionirani predstavnici svih policijskih agencija na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou  Brčko distrikta, te tužilaštava na  državnom, entitetskom i nivou Brčko distrikta.

Šef Sektora operacija za pravosuđe i unutarnje poslove i reformu javne administracije iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Severin Strohal, komentirao je:

“Prekršaji počinjeni na štetu društva su prekršaji na svačiju štetu. Upravo zato je potrebno snažno djelovanje protiv kršenja zakona, a posebno borba protiv korupcije – i zato predstavlja temelj za uspješan napredak zemlje na putu ka članstvu u EU. Usaglašavanje zakonodavstva na svim nivoima širom Bosne i Hercegovine i kontinuirano uspješno napredovanje zahtijevaće zajednički pristup svih uključenih aktera. Podrška koju EU pruža u ovoj oblasti zahtijevaće od naših partnera u Bosni i Hercegovini da djeluju kako bi Radni plan pretvorili u konkretan napredak”.

Sastanak je organizovao projekat „EU podrška provedbi zakona“ u uskoj saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Delegacijom Evropske unije u BiH u cilju diskutovanja nacrta Plana rada za prvih šest mjeseci faze implementacije (juli-decembar 2012.g.), te kako bi se višem rukovodstvu svih glavnih agencija za provedbu zakona u BiH osigurao forum za diskusiju i davanje preporuka za buduće aktivnosti na projektu.

Projekat koji finansira EU iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2011) u iznosu od 6,9 miliona Eura počeo je 2. maja 2012.g. i nastaviće se do 30. aprila 2014.g. Konkretni ciljevi projekta su: (i) pomoći u unapređenju zakonodavstva, kapaciteta i sposobnosti policijskih tijela, institucija i agencija radi jačanja saradnje i koordinacije u oblasti provedbe zakona; (ii) nastaviti provedbu policijske reforme u skladu s odgovarajućim zakonima; (iii) doprinijeti smanjenju korupcije i organizovanog kriminala i samim tim smanjivanju prijetnje društvu i privredi; (iv) jačati saradnju i koordinaciju između policije i pravosuđa, a posebno između policije i tužilaca u cilju efikasnije borbe protiv kriminala.

Partneri Konzorcija na projektu su Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Austrije, Ministarstvo unutarnjih poslova Mađarske, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Slovenije, Ministarstvo unutarnjih poslova Savezne pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International Bosne i Hercegovine (u svojstvu saradnika). Projektni tim čine 11 dugoročno angažovanih eksperata iz Austrije, Njemačke, Mađarske i Slovenije, te 18 članova lokalnog osoblja. Partneri korisnici projekta su bosansko-hercegovačke agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta.

Za više informacija, molimo kontaktirajte
: Projekat „EU podrška provedbi zakona“na 033 721 590.

Europa.ba