Izjava OHR-a na konferenciji za medije međunarodnih organizacija

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU se susreo sa predsjednicom Suda BiH i ministrima odbrane i pravde BiH

 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak je upravo završio sastanak sa predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso.


 


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU se zahvalio predsjednici Suda BiH na bliskoj saradnji koja je omogućila mjere koje je on preduzeo prošle sedmice kako bi ograničio mogućnosti da osobe koje su pod istragom izbjegnu pravdu.


 


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je rekao da jačanje krivičnog sistema, saradnja sa Haškim tribunalom zajedno sa strategijom BiH za rješavanje slučajeva ratnih zločina predstavljuju prioritete njegovog mandata i da se raduje bliskoj saradnji sa Sudom u ovim pitanjima.


 


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je naglasio potrebu za većim stepenom saradnje između pravosudnih institucija u regionu.


 


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU će takođe naglasiti regionalnu saradnju prilikom svog susreta sa ministrom pravde Barišom Čolakom u popodnevnim satima.


 


Visoki predstavnik /specijalni predstavnik EU i ministar Čolak će razgovarati o projektu državnog zatvora i reformi policije. Visoki predstavnik /specijalni predstavnik EU će konstatirati da je reforma policije od suštinskog značaja za BiH pošto vodi ka efikasnijim strategijama borbe protiv kriminala na nivou države, i otvara vrata integracijama u EU.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se danas popodne susresti i sa ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem kako bi razgovarao o napretku BiH u reformi odbrane. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će izjaviti da pitanje vojne imovine mora biti prioritetno riješeno i da je naklonjen rješenju koje dogovore strane u BiH.


 


Novinari će imati mogućnost da kratko medijski proprate ovaj događaj u zgradi Ministarstva odbrane na Bistriku danas u 15.25 sati. Novinari koji su zainteresirani da prisustvuju trebaju se obratiti Ministarstvu odbrane BiH radi daljih detalja.

Europa.ba