Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR, Mario Brkic

EUFOR, David Fielder

 


 


OHR/EUSR


 


Vijeće sigurnosti UN


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u četvrtak će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a kako bi upoznao Vijeće sa trenutnom političkom situacijom u BiH. U svom obraćanju on će naglasiti da je jedan od velikih problema BiH njena nefunkcionalnost koja je postala još jasnija nakon mjera koje je donio 19. oktobra ove godine. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će istaći da za budućnost BiH postoje dvije opcije: eskalacija umjetne političke krize, koja vodi u izolaciju, ili smirivanje političke krize i nastavak europskog puta. 


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će takodjer izvjestiti Vijeće o sigurnosnoj situaciji u BiH, ekonomskim pokazateljima te će navesti da su ekonomski napredak, oporavak Srebrenice i podsticanje procesa jačanja povjerenja i suradnje sa Haškim tribunalom pitanja koja će tijekom njegovog mandata uvijek biti visoko na listi prioriteta.


 Razgovori pravnih eksperata RS i OHR-a


 


Da napomenem u vezi sa dosadašnjim statusom razgovora izmedju pravnih eksperata Republike Srpske i OHR-a, da mi još čekamo odgovor iz RS na naš tekst pravnog tumačenja koji smo prošli tjedan dali na razmatranje organima Republike Srpske.


 


EUFOR


Nije bilo izjave.

Europa.ba