Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU izražava razočarenje zbog nedostatka napretka u reformi policije

Visoki predstavnik/ specijalni predstavnik EU danas je izrazio razočarenje zbog nedostatka napretka u reformi policije:


“Bio sam izrazito razočaran viješću da su se predstavnici RS  zapravo povukli iz procesa restrukturiranja policije degradacijom svog položaja u Upravnom odboru Direkcije za policiju na poziciju sa statusom posmatrača, s obzirom na to da je Vlada RS obećala da će imati konstruktivnu ulogu u ovom procesu.


Vlasti RS su izjavile da podržavaju principe EU, da podržavaju put BiH ka Evropi, i žele da se angažuju po ovom pitanju. Ali jasno je da  predstavnici RS ne koriste priliku da istaknu svoje prijedloge i angažuju se konstruktivno u reformi policije.


U svom govoru pred Parlamentom ranije ove sedmice  jasno sam stavio do znanja koliko je reforma policije važna za dugoročnu budućnost ove zemlje, a kratkoročno za pitanja kao što je poboljšanje viznog režima za sve gradjane Bosne i Hercegovine.


Budućnost ove zemlje je sa Evropom. Mjere koje je preduzela Vlada Republike Srpske u srijedu nesumnjivo tu budućnost odlažu, i blokiraće dovršavanje sljedećeg formalnog koraka ka toj budućnosti: potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ključ za kretanje s ove mrtve tačke sada jasno ostaje u rukama Vlade RS.”

Europa.ba