Sorensen: Struktuisani dijalog je dvostruka prilika za Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina ne smije propustiti dvostruku priliku koja se pruža kroz struktuisani dijalog o pravosuđu koji potpomaže Evropska unija, rekao je danas šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen.


 


Govoreći o drugom sastanku u okviru struktuisanog dijaloga koji će biti održan 10. i 11. novembra u Sarajevu, ambasador Sorensen je izjavio:


 


“Vjerujem da će struktuisani dijalog o pravosuđu pomoći Bosni i Hercegovini da učvrsti nezavisan, učinkovit, djelotvoran i stručan sistem pravosuđa. Istovremeno, dijalog pomaže napredak zemlje na njenom putu prema Evropskoj uniji. Svi građani i ljudi diljem političkog spektra mogu i trebaju pozdraviti ove ciljeve. To je dvostruka prilika.


 


Struktuisani dijalog EU-BiH o pravosuđu se provodi u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja. To je jedan od mehanizama za reviziju zakona i funkcioniranje institucija u zemljama proširenja.


 


Ne mogu dovoljno naglasiti potrebu za dosljedno uključivanje i predanost svih zainteresiranih strana u zemlji u ovom poduhvatu, uz dobru koordinaciju, saradnju i u duhu uzajamnog razumijevanja.


 


Dobra je vijest da su već nakon prve etape u ovom procesu, vlasti pristupile aktivnostima kako bi se ostvario napredak u pogledu nekoliko preporuka iz juna i raduje nas nastavak razgovora na ovom sastanku u novembru.” 


 


Kraj

Europa.ba