Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU Wigemark i ambasadorica SAD-a u BiH Cormack se sastali sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem

Danas su se specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack sastali sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Draganom Čovićem. Razgovarali su o nizu pitanja koja se tiču reformi, novom zamahu na putu ka EU, te osnaživanju vladavine prava.

Takođe su naglasili odgovornost svih bosanskohercegovačkih političara da osiguraju da se opšti izbori 2018. godine održe nesmetano i da se institucije formiraju pravovremeno. Predsjedavajući Predsjedništva Čović obavezao se na razgovor o mogućim izmjenama i dopunama Izbornog zakona u duhu dijaloga i konsenzusa.

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU Wigemark i ambasadorica Cormack su naglasili da bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, te približavati zemlju standardima Evropske unije. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države podržavaju konstruktivna nastojanja da se riješe razlike u stavovima i da zemlja napreduje na putu ka EU.

Europa.ba