Visoki predstavnik poziva na prestanak korištenja potpirivačke retorike

Potpirivačka retorika mora prestati  i političari moraju pokazati da mogu biti lideri, ali i iscjelitelji, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni koja je danas objavljena u bh. štampi.


Christian Schwarz-Schilling je izjavio da su riječi važne, da uvredljiva retorika podiže tenzije a to, zauzvrat, može prerasti u nasilje u društvu u kojem svugdje ima oružja, mnogo je alkohola, a ljeta su duga i vruća.


«Imajući na umu nedavnu prošlost zemlje bilo ko ko se prijavi za izbore i svi nosioci dužnosti imaju obavezu da se ponašaju odgovorno i svojim riječima i djelima», napisao je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU u članku koji je objavljen u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.


«Izjave date sa jasnim ciljem da podjare tenzije – uključujući neodređene izjave oko referenduma ili ukidanja jednog entiteta silom – neprihvatljive su».


Christian Schwarz-Schilling je naglasio da se retorika pojačava već nekoliko mjeseci i ne posustaje uprkos šokantnom napadu na mezar Alije izetbegovića prošle sedmice.


Visoki predstavnik je priznao da su prve reakcije na ovaj nečuveni čin općenito bile umjerene i sa ciljem da smire strasti i posebno naglasio odmjerene riječi Bakira Izetbegovića i Dragana Čavića.


Za razliku od toga, visoki predstavnik je izrazio razočarenje komentarima Zorana Đerića, u smislu da je napad na grob bio pokušaj Bošnjaka da odvrate pažnju od stradanja Srba, te čuđenje zbog komentara Nikole Špirića u kojima krivi bošnjačke ekstremiste za taj napad i dovodi ga u vezu sa masakrom na pijaci Markale 1994. godine.


«Pošto nijedna od ovih osoba nije pokazala bilo kakve dokaze kao potporu svojim izjavama, teško je ne zaključiti da su namjerno pokušavali potpiriti netoleranciju», napisao je Christian Schwarz-Schilling. «Takvo ponašanje nije dostojno nekoga ko želi da obavlja javnu funkciju u Bosni i Hercegovini».


Ako političari ne prestanu koristiti potpirivačku retoriku kako će građani moći imati povjerenja u njih da će odgovorno koristiti ovlasti, zapitao se u zaključku visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU.

Europa.ba