Specijalni predstavnik EU/visoki predstavnik u posjeti Berlinu

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian-Schwarz Schilling boravi u posjeti Berlinu, gdje će sa visokim njemačkim diplomatama razgovarati o planovima za zatvaranje Ureda visokog predstavnika i formiranje Ureda specijalnog predstavnika EU sa osnaženim kapacitetima, te o cjelokupnom stanju procesa reforme u Bosni i Hercegovini.


Tokom dvodnevne posjete, dr. Schwarz-Schilling će se, između ostalog, sastati sa Michaelom Schaeferom, političkim direktorom Ministarstva vanjskih poslova, i Christophom Heusgenom, savjetnikom kancelarke Angele Merkel za vanjsku politiku.


U skladu sa zaključcima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira ( PIC) sa sastanka održanog u junu ove godine, OHR je započeo pripreme za zatvaranje ureda. Paralelno s tim procesom, Evropska unija aktivno radi na pripremama za formiranje Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije sa osnaženim kapacitetima, koji bi trebao biti potpuno operativan do polovine 2007. godine.


Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira će ponovo razmotriti i potvrditi svoju konačnu odluku o zatvaranju OHR-a na sastanku koji će se održati u februaru naredne godine.


Na sastancima koje je održao prošle sedmice u Banja Luci, gdin Schwarz-Schilling je istaknuo da nije ostvaren napredak u ključnim oblastima kao što je reforma policije. Također je objasnio da, ukoliko u februaru Upravni odbor PIC-a bude suočen sa situacijom da su ključne reforme blokirane te da ne može biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, to bi moglo uticati na konačnu odluku o zatvaranju OHR-a. Općenito, te kao što je navedeno u kominikeu PIC-a sa sastanka u junu, politički direktori će uzeti u obzir cjelokupnu situaciju u BiH i regiji.


U međuvremenu, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU će i dalje sarađivati sa bh. predstavnicima na unapređenju reformi u ovoj zemlji, kako bi se nastavile razvijati u pravom smjeru.


“I dalje sam uvjeren da je politika koju je usvojio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira ispravna“, izjavio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU. “Odgađanje tranzicije OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU nije u interesu Bosne i Hercegovine, i to bi samo usporilo BiH na njenom putu ka Evropi.“


Gdin Schwarz-Schilling je istaknuo da će Evropska komisija, EUFOR, Policijska misija Evropske unije te Ured specijalnog predstavnika Evropske unije pomagati BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

Europa.ba