Christian Schwarz-Schilling: Odgađanje zatvaranja OHR-a nije u interesu BiH

Odgađanje zatvaranja OHR-a ne bi bilo u interesu Bosne i Hercegovine, zato što je zemlja došla najdalje što je mogla pod međunarodnim tutorstvom, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni, objavljenoj danas u bh. štampi.


Kako bi krenula naprijed, Bosna i Hercegovina mora uzeti svoju sudbinu u vlastite ruke; bh. političari moraju preuzeti odgovornost za budućnost svoje zemlje; a građani BiH moraju preuzeti odgovornost za mir, naglasio je Schwarz-Schilling.


“Prolongiranje prisustva OHR-a samo bi usporilo napredak Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama”, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u članku objavljenom u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.


OHR je već započeo pripreme za zatvaranje ureda 30. juna 2007. godine, i te pripreme su u toku. U isto vrijeme i paralelno s tim procesom Evropska unija aktivno radi na planiranju i formiranju Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije sa većim kapacitetima, koji bi trebao biti potpuno operativan do vremena zatvaranja OHR-a.


Odluka o zatvaranju OHR-a, koju su politički direktori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira donijeli u junu, ponovo će biti razmotrena i potvrđena na sastanku u februaru 2007. godine, “uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu.”


Iako gdin Schwarz-Schilling ne može predvidjeti tu odluku, može ukazati na pitanja i oblasti koja će uticati na diskusiju i konačnu odluku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u februaru. Upravo to je i učinio prilikom posjete Banjaluci prošle sedmice.


“Ako u februaru Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira bude suočen sa situacijom da su ključne reforme blokirane i da, uslijed toga, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne može biti potpisan sa Evropskom komisijom, to bi moglo uticati na njihovu konačnu odluku o tome da li će i kada OHR biti zatvoren,” pojasnio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU.


Kako bi osigurali da Bosna i Hercegovina krene naprijed, zemlja će i dalje primati pomoć u vidu snažnog angažmana Evropske unije, što uključuje kombinirane potencijale Evropske komisije, EUFOR-a, Policijske misije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU.


Christian Schwarz-Schilling je naglasio da plan reformi neće nestati sa zatvaranjem OHR-a već, štaviše, biti potrebno intenzivirati reforme kako se Bosna i Hercegovina bude približavala Evropskoj uniji.


“Oni koji danas blokiraju reforme mogu uspjeti u svojim neposrednim ciljevima, ali cijena će biti previsoka,” napisao je. “Jer, samo će odgoditi dan kada će ova zemlja steći pravo na članstvo u Evropskoj uniji. Možda će, također, osigurati da OHR mora ostati na sceni.”


“Međutim, ne bi uspjeli promijeniti ili prikriti činjenicu da jedini zagarantirani put Bosne i Hercegovine ka sigurnom miru i prosperitetnom životu njenih građana vodi kroz Brisel”, zaključio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU.

Europa.ba