Glasanje za evropsku budućnost

Predstojeći izbori su značajni zbog tempa kojim će se Bosna i Hercegovina kretati prema Evropi, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian-Schwarz Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni, objavljenoj u današnjoj štampi u BiH.


Prvog dana zvanične izborne kampanje, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU apelovao je na birače, posebno na mlade ljude, da se uključe u politiku i glasaju, upozorivši da “svako ko odluči da ne glasa omogućava drugima da odlučuju o njegovoj ili njenoj budućnosti.”


“Svi izbori su značajni,” rekao je g. Schwarz-Schilling. “Međutim, predstojeći izbori posebno su značajni zbog promjene prirode međunarodnog prisustva u Bosni i Hercegovini,” navodi visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU u članku objavljenom u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.


“Lideri koji budu izabrani 1. oktobra ove godine morati će preuzeti odgovornost za budućnost njihove i vaše zemlje i voditi je prema Evropi nakon zatvaranja Ureda visokog predstavnika naredne godine.”


Christian Schwarz-Schilling je također uporedio današnju situaciju u Bosni i Hercegovini sa situacijom u Njemačkoj za vrijeme njegove mladosti.


“Kada sam ja bio mlad, budućnost moje zemlje nije bila izvjesnija od budućnosti Bosne i Hercegovine danas. Njemačka je bila poražena u ratu. Bila je podijeljena, a demokracija je bila tek u začetku.”


“Tada nije bilo Evropske unije,” napisao je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU. “Međutim, kroz NATO, Maršalov plan i kasnije Evropsku zajednicu za ugalj i čelik pojavile su se evro-atlantske perspektive za Njemačku koje je tadašnji kancelar Konrad Adenauer iskoristio.”


Christian Schwarz-Schilling je istakao kako je put ka evro-atlantskim integracijama danas mnogo jasniji za Bosnu i Hercegovinu nego što je to bio slučaj sa Njemačkom te da on sada gradi novi Ured, u svojstvu specijalnog predstavnika Evropske unije, koji će Bosni i Hercegovini pomoći na ovom putu.


“Bosna i Hercegovina ima evropsku budućnost i ta budućnost će stvoriti prilike za mlade ljude u ovoj zemlji, bolje nego što su mnogi čak i sanjali. Ništa me ne bi obradovalo više nego da čujem kako se budući evropski komesar ili predsjednik Evropskog parlamenta prvi put uključio u politiku na ovim izborima,” zaključio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU.


Tekst kolumne visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU dostupan je u cijelosti na: www.ohr.int ili www.eusrbih.org

Europa.ba