BiH treba konkretne prijedloge, a ne ispraznu retoriku

Suština predizbornih kampanja u periodu do održavanja izbora 1. oktobra nije u ispraznoj retorici već u konkretnim prijedlozima, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u svojoj sedmičnoj kolumni koja je danas objavljena u bh. novinama.


“Političari moraju detaljno objasniti ne samo šta planiraju učiniti, već i na koji način. Glasači žele rješenja za probleme, a ne fantazije koje predstavljaju puko gubljenje vremena,” napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u članku koji je objavljen u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.


“Kvalitet političke debate u Bosni i Hercegovini u periodu do 1. oktobra će odrediti šanse ove zemlje i njenih građana za naredne četiri godine, ali i nakon toga. Zbog toga debata ne smije degradirati u ispraznu retoriku”, upozorio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.  “Isprazna retorika je pošast koja već predugo hara ovom zemljom. Retoriku ne možete jesti; retorika ne stvara nova radna mjesta; ne popunjava škole kadrovima niti oprema bolnice; i neće osigurati bezvizni režim za putovanja u Evropsku uniju.”


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je naglasio kako su siromaštvo, kriminal i besmislena birokratija ključni problemi koji život u Bosni i Hercegovini čine nepodnošljivo teškim, te je dodao da “svaki političar koji to ne razumije nema nikakvu vezu sa svojim građanima.” Takođe je naglasio kako su konkretni prijedlozi jedini osnov za pronalaženje rješenja za siromaštvo, kriminal, te druge pošasti sa kojima se svi građani ove zemlje moraju boriti.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je dodao kako političari moraju u toku predizborne kampanje “detaljno objasniti kako planiraju podići životni standard, koje mjere planiraju poduzeti kako bi privukli investicije i stvorili radna mjesta, gdje će pronaći dodatni novac za škole i bolnice, te šta će učiniti da osiguraju članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Deklarativno se zalagati za sve ove stvari nije isto što i znati kako ispuniti ta obećanja glasačima.”


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je takođe pozvao kandidate da obavijeste javnost o stajalištima njihovih političkih stranaka u pogledu ključnih zakona kao što su Zakon o visokom obrazovanju, Zakon o obligacijama, te Zakon o Nacionalnom fiskalnom vijeću, od kojih nijedan nije usvojen zbog manipulacija političkih stranaka. “Kandidati koji se sada natječu za funkcije pronašli su razloge da glasaju protiv ovih i drugih zakona, koji bi pomogli u rješavanju ozbiljnih problema. Oni moraju biti pozvani na odgovornost, da opravdaju svoje dosadašnje postupke i detaljno objasne kako namjeravaju ispuniti svoja aktuelna obećanja.”

Europa.ba