Mostar je bitan!

Mostarski političari su na raspolaganju imali niz godina za riješavanje problema zbog kojih je život stanovnika Mostara postao nepodnošljiv, i nisu ih uspjeli riještiti. Zbog takve situacije visoki predstavnik/specijalni predstvanik EU smatrao da ima obavezu da intervenira.

«Rješavanje ovih pitanja ne može se neprestano odgađati» rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u članku koji je danas objavljen u «Dnevnom avazu», «Nezavisnim novinama» i «Večernjem listu». Političari moraju biti svjesni činjenice da se njihov neuspjeh ne dešava u vakumu. Njihov neuspjeh ima štetne posljedice po druge ljude.


«U slučaju Mostara, njihov neuspjeh ima štetne posljedice po stotine hiljada ljudi. Gradska uprava je disfunkcionalna zbog toga što je već više od deset godina loše organizirana i što ima prevelik broj zaposlenih. Postojeća komunalna preduzeća su neadekvatna, a druge institucije koje bi trebale pružati usluge građanima ne rade na zadovoljavajući način.»


Gospodin Schwarz-Schilling je istakao da uprkos uvjeravanjima o «poduzimanju konkretnih i pragmatičnih aktivnosti», koje je tokom ljeta dobio od gradskih lidera, ništa nije poduzeto u pogledu komunalnih preduzeća i institucija koje pružaju ključne usluge u Gradu, iako je potvrdio da je postignut izvjestan napredak u pogledu smanjenja broja zaposlenih i viška radnika odnosno zapošljavanja državnih službenika.


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik Evropske unije je konstatirao da su neki mostarski političari pokušavali pronaći rješenja, ali je istakao sljedeće: «Dvije stranke koje u proteklih deset godina dijele vlast u Mostaru, SDA i HDZ, loše su zastupale interese svog naroda.»     


Visoki predstavnik je dodao da je Mostar godinama bio primjer «kako život građana može postati nepodnošljiv kada njihovi politički predstavnici odluče da konstruktivan dijalog zamijene političkim prepirkama i odberu nepopustljivost umjesto riješavanja problema.»


«Mostar je bitan. Mostar je najbitniji Mostarcima, ali je bitan i građanima u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao i van granica ove zemlje» zaključio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU dodavši sljedeće: «Ovaj grad može napredovati, ovaj grad može opet postati dinamičan i urbani centar koji nikoga ne isključuje.»  


Gospodin Schwarz-Schilling je naglasio da mjere, koje će danas najaviti u Mostaru, imaju za cilj «prevazilaženje prepreka u nastojanju da mogućnosti koje ima ovaj Grad postanu stvarnost».

Cijeli tekst sedmične kolumne gospodina Schwarz-Schilling možete naći na web stranici: www.ohr.int ili www.eusrbih.org

Europa.ba