Schwarz-Schilling apelira na članove Parlamentarne skupštine da iskoriste vanredne sjednice za donošenje prioritetnih zakona

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling, apelira na članove Parlamentarne skupštine da vanredne sjednice oba Doma Parlamentarne skupštine, koje će se održati ove sedmice, iskoriste da poboljšaju svoje rezultate u pogledu usvajanja zakonske regulative i donesu zakone koji su od koristi za cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.


Predstavnički dom se sastaje sutra a Dom naroda u srijedu s ciljem donošenja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, kao i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara i izmjena Poslovnika o radu Predstavničkog doma, koje se odnose na postupak provjere kandidata za ministarske pozicije.


Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima je najbliži usvajanju budući da se nalazi u drugom čitanju na oba Doma.


Ovim Zakonom se regulira uvoz, proizvodnja i prodaja lijekova u Bosni i Hercegovini i uvode viši standardi sigurnosti i dostupnosti. Njime se također ukida monopol koji trenutno imaju neke firme i koji im omogućava održavanje visokih cijena.


“Usvajanjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima članovi Parlamentarne skupštine bi stvorili uslove za osiguranje većeg izbora, boljeg kvaliteta i veće sigurnosti lijekova koji su dostupni na tržištu u Bosni i Herzegovini,” rekao je gospodin Schwarz-Schilling. “Ovo je zadnja prilika za članove Parlamentarne skupštine da naprave istinsku i pozitivnu promjenu u životima glasača.


Zakon bi također donio koristi i samoj državi time što bi se uspostavilo jedinstveno tržište lijekova, nadzor nad njim, državno regulatorno tijelo i spriječila nelojalna konkurencija.


Zajednički kolegij Parlamentarne skupštine je obavijestio visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU da su još 6. septembra zakazali vanredne sjednice oba Doma Parlamentarne skupštine.


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je ranije, 31. augusta , kritizirao rezultate Parlamentarne skupštine u pogledu donošenja zakonske regulative.

Europa.ba