Schwarz-Schilling: Reforma policije i ustavna reforma unaprijeđuju izglede Bosne i Hercegovine za integraciju u euroatlanske tokove

Potrebno je ostvariti hitan napredak u ustavnoj reformi i restrukturiranju policije kako bi se unaprijedili izgledi Bosne i Hercegovine za integraciju u euroatlanske tokove, izjavio je danas u Briselu visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije se obratio novinarima neposredno nakon obraćanja na zajedničkoj sjednici Sjevernoatlanskog vijeća NATO-a i Političkog i sigurnosnog komiteta Evropske unije u glavnom sjedištu NATO-a.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je učestvovao u radu zajedničke sjednice zajedno sa visokim predstavnikom EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom i generalnim sekretarom NATO-a Jaapom de Hoop Schefferom. 


Christian Schwarz-Schilling je rekao kako je posao formiranja koalicija, koji je trenutno u toku, pitanje za stranke koje su izabrane, a ne za međunarodnu zajednicu. Međutim, naglasio je da “ukoliko postoji mogućnost da se usvoji aprilski paket ustavnih reformi, onda se ta prilika mora iskoristiti.”


Nadalje, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je naglasio kako je “reforma policije oblast gdje napredak može biti ostvaren veoma brzo, bez čekanja na konstituiranje parlamenata”. Također je dodao kako političke partije moraju dozvoliti Direkciji za restrukturiranje policije da do kraja novembra završi svoj izvještaj.


U svom izvještaju zajedničkoj sjednici Sjevernoatlanskog vijeća NATO-a i Političkog i sigurnosnog komiteta Evropske unije, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je naglasio da je pozitivni momentum za reforme sada moguć. Rekao je da Sjedinjene Države imaju njegovu punu podršku u radu na hitnom usvajanju paketa ustavnih reformi iz aprila te da će Evropska unija usko sarađivati sa SAD u ostvarivanju daljnjeg napretka nakon usvajanja početnih reformi.


“Funkcionalna država je od ključne važnosti za evropsku budućnost ove zemlje”, rekao je Christian Schwarz-Schilling u obraćanju novinarima nakon sastanka. “Bosna i Hercegovina mora napraviti iskorak u odnosu na složenu ustavnu strukturu uspostavljenu Dejtonskim mirovnim sporazumom, i ovaj korak bi mogao biti napravljen do kraja godine”.


Jasno je stavio do znanja da politički dogovor iz oktobra 2005. godine i dalje predstavlja osnov za restrukturiranje policije te da je Direkcija za restrukturiranje policije instrument za realizaciju ovog cilja.


“Direkcija za restrukturiranje policije mora nastaviti sa ispunjavanjem svog zadatka. Javier Solana i komesar za proširenje Olli Rehn su jasno naveli da očekuju da Direkcija ubrza svoj rad”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.

Europa.ba