Specijalni predstavnik EU/visoki predstavnik otputovao u Berlin radi političkih razgovora

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling, u ponedjeljak i utorak će se nalaziti u Berlinu, gdje će imati sastanke sa višim njemačkim dužnosnicima, prije sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira koji se održava sljedeće sedmice.


U toku svoje posjete, gospodin Schwarz-Schilling obavijestiće svoje sugovornike o rezultatima izbora koji su se u Bosni i Hercegovini održali 1. oktobra, o toku procesa formiranja koalicija, te o izgledima za ispunjenje uvjeta za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te za uspješno okončanje drugih reformi.


U ponedjeljak će se visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU sastati sa Christophom Heusgenom, višim savjetnikom za vanjsku politiku saveznog kancelara Angele Merkel, s kojim će razgovarati o prioritetima Bosne i Hercegovine u smislu euroatlanskih integracija, domaćih investicija, otvaranja novih radnih mjesta te smanjenja siromaštva – te o sposobnosti BiH da u njima postigne napredak u novim, poslijeizbornim okolnostima.


Također u ponedjeljak, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU sastaće se sa državnim sekretarom u Ministarstvu za privrednu saradnju, Erichom Statherom.


U utorak, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU sastaće se sa Emily Haber, višom zvaničnicom Ministarstva vanjskih poslova zaduženom za odnose sa jugoistočnom Evropom. S njom će razgovarati o potrebi da se reformski proces ponovo ubrza sada kada su izbori iza nas, te o trenutnim mogućnostima da se postigne napredak u pojedinačnim reformama, kao što su reforma policije i ustavna reforma.

Europa.ba