Svi za jednoga i jedan za sve

Bosanskohercegovačko tripartitno Predsjedništvo, koje će u ponedjeljak održati inauguralnu sjednicu, bio je kompleksan odgovor na kompleksan izazov koji funkcioniše dobro kada njegovi članovi ne predstavljaju samo one koji su glasali za njih nego sve građane, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling, piše u svojoj redovnoj novinskoj rubrici.


“Kada jeste uspijevalo, ono je stvaralo snažno i nepristrasno prisustvo putem koga je branilo interese građana u samom srcu političkog procesa, istovremeno predstavljajući i zastupajući građane Bosne i Hercegovine na adekvatan i dostojanstven način na državnim i međunarodnim događajima”, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU piše u članku koji je danas objavljen u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama  i Večernjem listu.


“Kada nije uspijevalo”, upozorava g. Schwarz-Schilling, “ono je narušavalo vjeru građana u politički proces na domaćem planu, te je dovodila u pitanje sposobnost predstavnika Bosne i Hercegovine da predstavljaju zemlju na međunarodnoj sceni”.


“Način na koji Predsjedništvo može postići uspjeh je jasan”, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Ono dobro funkcioniše kada njegovi članovi poštuju svoju formalnu obavezu da predstavljaju sve građane, a ne samo one koji su glasali za njih”.


G. Schwarz-Schilling piše: “Kao što je svima poznato, tri člana predsjedništva dolaze iz tri konstitutivna naroda. Ono što je manje poznato, međutim, je činjenica da oni ne predstavljaju konstitutivne narode kao takve. Predsjedništvo i njegovi članovi predstavljaju, i rade u ime, cijele zemlje”.


“Institucija je postizala neuspjehe, i zbog toga dolazila na loš glas, kada su njeni članovi postajali pobornici jednog ili drugog konstitutivnog naroda. Dobro je funkcionisala kada su njezini članovi radili složno kako bi osigurali korist za cijelu zemlju”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU jasno je rekao da očekuje od trojice novih članova Predsjedništva – Željka Komšića, Nebojše Radmanovića i Harisa Silajdžića – da se angažuju u radu na zajedničkom dobru. I završio je peželivši im sreću.


Puni tekst sedmične rubrike koju piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU nalazi se na adresi www.ohr.int and www.eusrbih.org

Europa.ba