Schwarz-Schilling: Napad na nezavisnost pravosuđa podriva ekonomiju

“Kada političari upućuju prijetnje protiv pravosuđa, građani moraju shvatiti da političari time podrivaju građanska prava i odbijaju investicije koje su potrebne za otvaranje novih radnih mjesta”, piše Cristian Schwarz-Schilling, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u svojoj sedmičnoj kolumni.


“Napad na nezavisnost pravosuđa znači napad na interese građana, podrivanje ekonomije i umanjenje mogućnosti ostvarenja prosperiteta”, ističe visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u članku koji je danas objavljen u “Dnevnom avazu”, “Nezavisnim novinama” i “Večernjem listu”.


“Pošteni građani ne mogu prosperirati u zemlji u kojoj je korupcija sveprisutna, u kojoj su prave veze jedini način da se stvari odrade, i u kojoj se “nedodirljivi” mogu ponašati kao da se zakon ne odnosi na njih”, piše gospodin Schwarz-Schilling, i objašnjava da je iz tog razloga međunarodna zajednica posvetila tako puno vremena, novca i napora kako bi promovirala vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, a posebno nezavisnost sudstva.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je istakao: ”U proteklih 11 godina dosta toga je postignuto u ovoj oblasti, i to se već isplaćuje u smislu povećanih stranih ulaganja.” Visoki predstavnik je posebno pohvalio rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća čije je osnivanje  bilo preduslov za otvaranje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.


“Visoko sudsko i tužilačko vijeće je vršilo nadzor nad revizijom imenovanja u pravosuđu i pomoglo je u reformi zakona kojima se reguliraju plate sudija i tužilaca” piše gospodin Schwarz-Schilling i dodaje: “Danas, Visoko sudsko i tužilačko vijeće pomaže u uspostavi i podizanju standarda provođenjem sveobuhvatnog programa obuke za sudsko osoblje. Ono također osigurava nezavisan disciplinski postupak u cilju praćenja rada sudija i tužilaca.”


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je istakao: ”Nezavisnost pravosuđa mora da se razumije, mora da se podrži, mora da se brani, mora da se stavi u prvi plan u novinama i na televiziji i u svakodnevnom životu – jer nju napadaju političari koji vjeruju da su najbolje institucije one koje su pod njihovom kontrolom.”


Na kraju, visoki predstavnik zaključuje: “Rad Vijeća je od ključnog značaja za budućnost Bosne i Hercegovine. Samo nezavisno pravosuđe može osigurati da je svako jednak pred zakonom. Ovo je osnovni dio funkcionalne demokracije i sastavni dio pravednog i prosperitetnog društva.”


Cijela sedmična kolumna visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU dostupna je na web stranici: www.ohr.int i www.eusrbih.org

Europa.ba