Schwarz-Schilling: Nesaradnja Republike Srpske sa Haškim tribunalom ugrožava šanse Bosne i Hercegovine za priključenje Partnerstvu za mir

Bosna i Hercegovina može propustiti šansu da bude pozvana da se priključi programu Partnerstvo za mir na predstojećem samitu NATO-a  zbog nesaradnje Republike Srpske sa Međunarodnim krivičnim tirbunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, naveo je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj kolumni.


Lideri NATO-a susrest će se 28. i 29. novembra u Rigi, Latvija, kako bi odredili program NATO saveza za sljedeće dvije godine i postoji mogućnost da će tom prilikom Bosna i Hercegovina biti pozvana da se priključi NATO-vom programu Partnerstvo za mir.


«Istinski se nadam da će Bosna i Hercegovina dobiti takav poziv. Taj poziv bi bio svakako zaslužen», piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u članku koji je danas objavljen u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.


«Posljednjih godina je veoma mnogo postignuto na polju reforme odbrane, što je rezultiralo time da BiH sada ima odbrambeni sistem koji može priuštiti i koji zadovoljava njene potrebe. Partnerstvo za mir predstavlja sljedeći logičan korak,» navodi visoki predstavnik.


«Učešće u Partnerstvu za mir na mnogo načina predstavlja euroatlantski ekvivalent potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom,» objasnio je gospodin Schwarz-Schilling. «To je u stvari prvi korak na putu ka članstvu u NATO savezu. A izgled za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u u konačnici predstavlja ključ za sigurnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.»


Međutim, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU također ukazuje na činjenicu da Bosna i Hercegovina neće biti pozvana da se priključi ukoliko se ne bude vidjelo da organi vlasti Republike Srpske sarađuju na zadovoljavajući način.      


“Vlasti Republike Srpske moraju uraditi ono što je njihova moralna i zakonska obaveza da urade,» zaključio je gospodin Schwarz-Schilling. «Moraju pokazati da čine sve što je moguće kako bi pomogle u hapšenju osumnjičenih za ratne zločine koji su još uvijek na slobodi. Kada to urade, Bosna i Hercegovina će biti pozvana da se priključi Partnerstvu za mir. Ukoliko to ne urade, BiH neće biti pozvana.»


Cjelovit tekst sedmične kolumne visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU može se naći na web stranici www.ohr.int i www.eusrbih.org

Europa.ba