Schwarz-Schilling: Ustavna reforma je od ključne važnosti za budućnost Bosne i Hercegovine

Ustavna reforma je od ključne važnosti za političku i ekonomsku budućnost Bosne i Hercegovine, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU), Christian Schwarz-Schilling, u petak uveče na međunarodnoj konferenciji u Berlinu.


Biće potrebno provesti ustavnu reformu kako bi se spriječile bilo kakve opstrukcije u napredovanju Bosne i Hercegovine prema prosperitetu i sigurnosti unutar Evrope, rekao je Christian Schwarz-Schilling učesnicima na konferenciji o budućnosti Bosne i Hercegovine koju je organiziralo njemačko Udruženje za Jugoistočnu Evropu.


U ovom kontekstu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio kako je paket ustavnih promjena koji je bio prihvaćen od strane šest političkih stranaka u martu predstavljao značajan korak naprijed. Takođe je pojasnio kako će u svojstvu specijalnog predstavnika EU nastojati da preuzme ključnu ulogu u vođenju procesa ustavne reforme i ostvarivanju napretka.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je jasno naglasio da će Vijeće za implementaciju mira provesti sveobuhvatnu i rigoroznu reviziju svoje odluke o zatvaranju OHR-a koje je predviđeno krajem juna naredne godine.


Budućnost Bosne i Hercegovine leži u okviru Evropske unije, rekao je Christian Schwarz-Schilling, i stoga je od suštinske važnosti da sve prepreke koje stoje na putu integraciji budu uklonjene.


U vezi s angažmanom evropskih snaga u Bosni i Hercegovini, Christian Schwarz-Schilling je objasnio da, iako još nije donesena odluka o tome, može doći do smanjenja broja trupa u 2007. godini usljed poboljšane sigurnosne situacije i povoljnijeg okruženja. Ipak, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio kako će Evropska unija zadržati dovoljan broj trupa za ispunjavanje svih zadataka.


“Evropa mora stati iza svojih obaveza u regionu Zapadnog Balkana”, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Ovdje se ne radi o jednostavnom ‘proširenju Evrope’, već o njenom ‘upotpunjavanju’ i ‘stabilizaciji’”.

Europa.ba