Državni akcioni plan će definisati put naprijed

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u ponedjeljak je prisustvovao inauguralnoj sjednici novog Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kako bi iskazao svoju podršku radu novog Parlamenta.


U martu 2006. godine, bh. organi vlasti su usvojili Državni akcioni plan kako bi ispunili uslove sadržane u evropskom partnerstvu. U ovom akcionom planu definisan je program rada Parlamenta.


“Evroatlantski program je pokretačka snaga i temeljna pretpostavka za rad ovog Parlamenta,” rekao je danas visoki predstavnik / specijalni predstavnik EU. “Daytonski mirovni sporazum ponudio je okvir unutar kojeg administracija mora djelovati, ali Parlament mora gledati dalje, u pravcu mogućnosti za prosperitet i sigurnost koji će biti rezultat početka novog poglavlja u razvoju BiH. Cilj je stvoriti uslove koji će omogućiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što je prije moguće.”


Ured visokog predstavnika i Ured specijalnog predstavnika EU spremni su da sarađuju sa novim članovima parlamenta u realizaciji zakonodavnog programa koji će dovesti ovu zemlju na željenu destinaciju, odnosno u evroatlantske integracije. Međutim, teret odgovornosti pada ravnomjerno na ramena izabranih zvaničnika koji su danas položili zakletvu. “Zbog toga građani Bosne i Hercegovine s pravom očekuju od političkih stranaka da veoma brzo počnu djelovati i krenu naprijed. Nema vremena za gubljenje. Nova vlada i novoizabrani Zastupnički dom moraju brzo početi raditi i početi ispunjavati obećanja”, rekao je visoki predstavnik / specijalni predstavnik EU.


“Međutim, prije svega, težište treba staviti na formiranje vlade. S tim u vezi moram izraziti žaljenje zbog činjenice da je inauguracija Zastupničkog doma obilježena kašnjenjem, koliko god ono kratko bilo. Brzo formiranje Vlade BiH i okretanje Zastupničkog doma BiH ka reformskom programu moraju biti prioriteti za ovu zemlju.”

Europa.ba