Schwarz-Schilling: Pozivnica za PfP nagrada za uspješnu reformu odbrane

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling čestitao je Bosni i Hercegovini na pozivnici da se pridruži NATO-vom programu Partnerstvo za mir.


“Presretan sam što su lideri NATO-a na svom samitu u Rigi odlučili da pošalju pozivnicu Bosni i Hercegovini da se pridruži programu Partnerstvo za mir”, rekao je Christian Schwarz-Schilling. “Ovo predstavlja nagradu za godine uspješnog rada i odraz je onoga što je zemlja postigla u reformi svojih odbrambenih struktura”.


Lideri NATO-a su na sastanku u Rigi danas odlučili da pozovu Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju da se pridruže i Partnerstvu za mir i Euro-atlantskom partnerskom vijeću, forumu za suradnju u oblasti sigurnosti u sjedištu NATO-a.


U svom komunikeu, lideri su naveli da očekuju da Bosna i Hercegovina i Srbija “u potpunosti surađuju sa Haškim tribunalom” te da će “pomno pratiti njihove aktivnosti u tom smislu”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je u uvodniku sa naslovom Članstvo u Partnerstvu za mir je na dohvat ruke prije dvije sedmice napisao: “Iskreno se nadam da će Bosna i Hercegovina dobiti tu pozivnicu. Pozivnica bi zaista bila zaslužena. Postignuto je mnogo na polju reforme odbrane u proteklim godinama, a rezultat toga je da sada zemlja ima odbrambeni sistem koji si može finansijski priuštiti, a koji ispunjava njene potrebe.”


Visoki predstavnik je takođe pohvalio političku i profesionalnu opredijeljenost ključnih osoba u svim nivoima odbrambenih institucija zemlje, pod vodstvom ministra odbrane Nikole Radovanovića.


Tokom razgovora sa predstavnicima zemalja članica NATO-a i saveznicima visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije odavno se zalagao za članstvo Bosne i Hercegovine u Partnerstvu za mir (PfP), uključujući tu i njegovo obraćanje ambasadorima zemalja Evropske unije i NATO-a u Briselu, 19. septembra. Visoki predstavnik čvrsto vjeruje da euro-atlantska integracija predstavlja ključ budućnosti, kako Bosne i Hercegovine tako i šireg regiona.


“Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu. Veliki, veliki dan, jer predstavlja prvi korak prema članstvu u NATO-u” rekao je Christian Schwarz-Schilling. “U isto vrijeme, članstvo u Partnerstvu za mir sa sobom donosi nove odgovornosti po pitanju suradnje sa Haškim tribunalom. Ovaj zahtjev neće nestati i očekujem da će Bosna i Hercegovina nastaviti da surađuje sa Haškim tribunalom, kao i sa Evropskom unijom i NATO-om, kako bi osigurala hapšenje osumnjičenih osoba koje se nalaze na slobodi”.


Partnerstvo za mir je 1994. godine osnovao tadašnji generalni sekretar NATO-a, pokojni Manfred Woerner, koji je bio kolega Christiana Schwarz-Schillinga u njemačkoj vladi tokom 1980-tih i njegov bliski prijatelj. Partnerstvo je bilo – i ostalo – veoma inovativan program stvoren u cilju omogućavanja suradnje sa zemljama partnerima, kako bi se proširilo područje mira i stabilnosti u Evropi.


Za zemlje koje nastoje da postanu članice NATO-a, Partnerstvo za mir je i prvi korak prema učešću u Akcionom planu za članstvo, koji predstavlja program kreiran tako da pripremi zemlje-partnere za članstvo.

Europa.ba