Članstvo u «Partnerstvu za mir» znači poduzimanje dodatnih napora na ostvarivanju saradnje s Haškim tribunalom


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling se danas u Sarajevu sastao s glavnom tužiteljicom Međunarodnog krivičnog suda za zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije (ICTY), gospođom Carlom del Ponte.


Gospođa Del Ponte je naglasila da Bosna i Hercegovina, a posebno Republika Srpska, moraju preuzeti aktivniju ulogu u pronalaženju osoba optuženih za ratne zločine i mreža koje im pružaju pomoć, kako bi ispunile svoju obavezu na ostvarivanju potpune saradnje s Haškim tribunalom. Postojeći nivo saradnje nije zadovoljavajući.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU podržao je stav glavne tužiteljice i još jednom naglasio da saradnja s Haškim tribunalom predstavlja jednu od dvije oblasti u kojima je on spreman upotrijebiti svoje bonske ovlasti.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i glavna tužiteljica razmatrali su mehanizme i mjere pomoću kojih se može osigurati da svi organi vlasti u Bosni i Hercegovini u potpunosti ispune svoju međunarodnu obavezu u pogledu ostvarivanja saradnje s Haškim tribunalom.


U pogledu NATO-vog poziva Bosni i Hercegovini u članstvo programa «Partnerstvo za mir», visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je jasno rekao kako od Bosne i Hercegovine očekuje da opravda ukazano povjerenje i poduzme dodatne napore kako bi optuženi za ratne zločine, posebno Radovan Karadžić i Ratko Mladić, bili izvedeni pred lice pravde.


«Članstvo u «Partnerstvu za mir» znači dodatne međunarodne obaveze», rekao je Schwarz-Schilling. «Saradnja s Haškim tribunalom ostaje obaveza koju je potrebno ispuniti.«

Europa.ba