Schwarz-Schilling traži imenovanje Komisije Zastupničkog doma za provjeru kandidata


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling pozvao je danas Zastupnički dom Bosne i Hercegovine da što prije imenuje parlamentarnu komisiju odgovornu za provjeru predloženih kandidata za funkcije u vlasti.


“Ova komisija će ocijeniti podobnost predloženih kandidata da obavljaju izvršne funkcije, tako da ona mora biti spremna da uradi svoj posao kada Predsjedništvo nominuje predsjedavajućeg Vijeća ministara,” rekao je Christian Schwarz-Schilling.


Prema izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara, koje je usvojio Parlament Bosne i Hercegovine u septembru, organi vlasti koji predlažu kandidate – Predsjedništvo u slučaju predsjedavajućeg Vijeća ministara i predsjedavajući Vijeća ministara u slučaju ministara – moraju prikupiti relevantne informacije o kandidatima u pogledu akademskih kvalifikacija, radnog iskustva, krivičnog dosijea (ukoliko postoji), aktivnosti za vrijeme rata te ličnog finansijskog stanja.


Do sada je Ured visokog predstavnika (OHR) provodio proces provjere kandidata na državnom nivou.


Parlamentarna komisija će provjeravati sve informacije koje kandidati dostave kako bi ocijenila da li je neka osoba podobna i kvalificirana za obavljanje izvršne funkcije. Komisija može obaviti i razgovore sa svakim predloženim kandidatom u okviru ovog procesa. U skladu sa zakonom, ovi razgovori mogu biti otvoreni za javnost. Komisija potom daje neobavezujuću preporuku Zastupničkom domu. Zastupnički dom je u konačnici odgovoran za odobravanje predloženih kandidata za ministarske pozicije.


Državna agencija za istrage i zaštitu će biti nadležna za provjeru istinitosti informacija koje dostavlja svaki kandidat. Ovo nije istraga i SIPA će rezultate svoje provjere dostaviti organima vlasti koji predlažu kandidate, a koji će ovaj izvještaj uzeti u razmatranje kod predlaganja kandidata. Zastupnički dom će biti obaviješten ako se ispostavi da su dostavljene neke neistinite informacije.


Centralna izborna komisija je odgovorna da potvrdi da li svaki predloženi kandidat ispunjava uslove primjenjive u skladu sa Izbornim zakonom. Kandidat može biti diskvalifikovan ukoliko ne ispunjava sve uslove.


Ovaj proces osigurava da javnost vrši kontrolu osoba kandidovanih na najviše funkcije vlasti. On će poboljšati odnos između vlade i parlamenta i učiniti transparentnijim proces imenovanja na izvršne funkcije.


Cilj ovog procesa je da se Predsjedništvu i predsjedavajućem Vijeća ministara dostave sve informacije o potencijalnom kandidatu koje su im potrebne prije nego što formalno predlože neku osobu, i na taj način onemogući nominiranje onih kanidata koji zasigurno ne bi prošli strogu kontrolu javnosti.


Sličan zakon još uvijek ne postoji na entitetskom i kantonalnom nivou. Shodno tome, OHR će ponovo preuzeti ovu ulogu. Na entitetskom i kantonalnom nivou, OHR će vršiti provjeru kandidata za ministre unutrašnjih poslova, ministre finansija, ministre pravde i ministre obrazovanja.


Zakon o Vijeću ministara nalaže da nominacija i potvrda predsjedavajućeg Vijeća ministara moraju biti završeni najkasnije 22 dana nakon inauguralne sjednice Zastupničkog doma. Ova sjednica je održana 20. novembra, kada su članovi parlamenta zakletvom preuzeli svoje dužnosti. To znači da je, prema zakonu BiH, 5. decembar rok do kojeg Predsjedništvo mora imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara.


To također znači da se do navedenog roka i političke stranke moraju dogovoriti barem o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara, da bi svi rokovi bili ispoštovani. Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju adekvatnu političku zastupljenost – za koju su glasali prije dva mjeseca.

Europa.ba