Schwarz-Schilling: Značaj članstva u PfP

Odluka NATO-a da pozove Bosnu i Hercegovinu da se pridruži Alijansinom programu Partnerstvo za mir treba biti smatrana značajnim korakom prema euroatlantskoj integraciji koji sa sobom donosi dodatne obaveze, uključujući osnaženu saradnju sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, napisao je u svojoj sedmičnoj novinskoj kolumni visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling.


Lideri zemalja saveznika jasno su stavili do znanja u Rigi da će pratiti napore Bosne i Hercegovine da postupa u skladu sa vrijednostima i načelima koji su utvrđeni u osnovnom dokumentu Partnerstva za mir, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u članku koji je danas objavljen u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.


“Zato, ako Bosna i Hercegovina ne bude sarađivala sa Haškim tribunalom, ona će kršiti ove obaveze i ne može očekivati da poboljša svoje odnose sa NATO-om.”


Christian Schwarz-Schilling je objasnio da je Partnerstvo za mir fleksibilan i inovativan program koji uključuje praktične, bilateralne aktivnosti između pojedinih  zemalja partnera i NATO-a, što omogućava zemljama partnerima da izgrade svoje odnose sa NATO-om, birajući svoje vlastite prioritete za saradnju.


“Za neke zemlje to može predstavljati prvi korak ka članstvu u NATO-u,” napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije. “Drugim zemljama je članstvo u Partnerstvu za mir donijelo relativno malo. Jasno je da Bosna i Hercegovina treba nastojati da slijedi put kojim su išle zemlje koje su se pridružile Alijansi, ili one koje sada idu ka članstvu.”


Članstvo u Partnerstvu za mir predstavlja zlatnu priliku da Bosna i Hercegovina krene naprijed, izgradi snažne i trajne odnose sa NATO-om i da sukob bude zaboravljen. Ta prilika se ne smije propustiti, zaključio je Christian Schwarz-Schilling.


Tekst sedmične rubrike visokog predstavnika/specijalnog predstavnika Evropske unije možete naći na www.ohr.int i www.eusrbih.org

Europa.ba