Bivši policajci imaju pravo da demonstriraju

Ujedinjene nacije treba da razmotre uspostavljanje procesa za reviziju slučajeva u kojima policajci nisu dobili certifikaciju od strane Međunarodnih policijskih snaga (IPTF), visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling, navodi u svojoj sedmičnoj kolumni koja je objavljena danas u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je konstatirao da bi ova nedelja, kada se obilježava dan ljudskih prava UN-a, bila pogodan trenutak za UN da uspostavi novu politiku u vezi sa pitanjem decertificiranih policajaca u BiH, te je izrazio solidarnost sa bivšim policajcima koji su najavili svoje planove da održe demonstracije u nedelju u Sarajevu.


Gospodin Schwarz-Schilling je istaknuo činjenicu da je on proces revizije u javnosti podržavao još prije preuzimanja dužnosti visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, te da je tokom 2006.god. lobirao u cilju promjene politike UN-a po ovom pitanju.


“U aprilu ove godine, prilikom mog prvog brifinga Vijeću sigurnosti UN-a u svojstvu visokog predstavnika, govorio sam o predmetu decertificiranih policajaca i pozvao Vijeće sigurnosti da pozitivno odgovori na pozive za uspostavljanje mehanizma za reviziju. Tokom ljeta, uputio sam i članove svog osoblja u New York da o ovom pitanju detaljno razgovaraju sa zvaničnicima UN-a. Početkom novembra, ponovno sam u svom detaljnom izlaganju skrenuo pažnju Vijeća sigurnosti na ovo pitanje. Međutim, dodao je sljedeće: “Moje stajalište po ovom pitanju nije odlučujuće. Ni Ured visokog predstavnika niti Policijska misija EU ne mogu obezbijediti proces revizije za decertificirane pojedince. Mi nemamo odgovornost za IPTF i njegovo naslijeđe. Tu odgovornost imaju Ujedinjene nacije, i stoga, Ujedinjene nacije su te koje trebaju djelovati.”


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da nije u pitanju da li je proces koji je vodio IPTF bio legitiman; niti je nužno činjenica da bi procesom revizije veliki broj policajaca ponovno bio certificiran.


«IPTF je uspio identificirati veliki broj pojedinaca koji nisu bili podobni da rade u agencijama za provođenje zakona Bosne i Hercegovine. Djelujući na takav način, IPTF je uspio unaprijediti kredibilitet policije na cijeloj teritoriji zemlje i povećati njen kapacitet za ispunjavanje povjerenih zadataka,” piše visoki predstavnik. «Postavlja se pitanje da li pojedinci kojima je IPTF uskratio certifikaciju trebaju imati mogućnost da njihove predmete razmotre Ujedinjene nacije. Smatram, i uvijek sam smatrao, da bi Ujedinjene nacije trebale ozbiljno razmotriti uspostavu jednog takvog mehanizma za reviziju. Još uvijek se nadam da će Ujedinjene nacije djelovati i razmotriti uspostavljanje mehanizma revizije koji je pravičan i pravedan. S obzirom da će nedjeljne demostracije biti održane na Dan ljudskih prava UN-a, to može predstavljati idealnu priliku za Ujedinjene nacije da riješe ovo pitanje.”


Tekst sedmičen kolumne visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU se može naći na web stranicama www.ohr.int i www.eusrbih.org      

Europa.ba