Poseban tretman za neke znači teškoće za sve

Građani Bosne i Hercegovine – osobito penzioneri i druge socijalno ugrožene grupe – trpiće posljedice ako političari ne ukinu neodgovorne mjere koje su usvojene neposredno prije oktobarskih izbora, rekli su visoki predstavnik i specijalni predsjednik EU, Christian Schwarz-Schilling, i šef Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu, Dimitri Demekas, nakon sastanka koji su jutros održali u Sarajevu.


Razmatrajući ukupnu ekonomsku situaciju u BiH, gospodin Demekas je rekao – a visoki predstavnik se složio – da u budžetu Federacije za 2007. nema dovoljno sredstava da se izmire nove obaveze iz Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica i Zakona o civilnim žrtvama rata. Isto tako, državni budžet ne bi mogao pokriti uveliko uvećani iznos isplate kada bi Dom naroda BiH usvojio amandmane na Zakon o staroj deviznoj štednji BiH. Izmirenje tih obaveza zahtijevalo bi rezanje drugih budžetskih stavki.


“Duboko sam zabrinut što velik broj građana, osobito penzionera, neće ostvariti svoja puna prava jer su neke grupe pritiskom uspjele izdejstvovati poseban tretman,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Predizborna obećanja nekih političara jednostavno su neodrživa –sredstava jednostavno nema dovoljno. Prvobitni aranžman za staru deviznu štednju bio je pravičan i izvediv – on u postojećoj ekonomskoj situaciji u BiH predstavlja najbolji dogovor koji su štediše mogle postići. Također, aranžman koji je postojao za borce prije donošenja novog federalnog zakona bio je maksimum što si Federacija može priuštiti. Ove nove inicijative dovešće u pitanje ukupne isplate za sve ugrožene grupe, smanjiti iznos sredstava prijeko potrebnih za investicije, te, u konačnici, neće ići u prilog ni štedišama odnosno borcima. One se moraju povući.”


Schwarz-Schilling i Demekas također su pozvali organe vlasti BiH da do proljeća 2007. godine donesu zakon o uspostavljanju Državnog fiskalnog vijeća. “Apsolutno je neprihvatljivo da se postojeće Državno fiskalno vijeće sastalo samo jednom u posljednjih šest mjeseci,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. Schwarz-Schilling i Demekas zaključili su sastanak apelujući na organe BiH da, takođe do proljeća 2007. godine, poduzmu potrebne korake ka centralizaciji supervizije bankovnog sistema u BiH. “I dok je jedinstveni bankovni sistem postao stvarnost, postojanje dva supervizora bankovnog sistema nije samo nelogično nego je i rasipno, a predstavlja i kršenje obaveza BiH prema Evropskom partnerstvu”, rekao je Schwarz-Schilling.

Europa.ba