Schwarz-Schilling i admiral Witthauer razgovarali o sigurnosti u BiH

Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling i komandant EUFOR-a, kontra-admiral Hans-Jochen Witthauer, razgovarali su o bezbjednosnim pitanjima u Bosni i Hercegovini u Uredu visokog predstavnika, na dan kada je Bosna i Hercegovina primljena u program NATO-a Partnerstvo za mir.


Christian Schwarz-Schilling i admiral Witthauer su se saglasili da je članstvo u Partnerstvu za mir nagrada za uspješnu reformu odbrane i da predstavlja prekretnicu na putu Bosne i Hercegovine ka evro-atlantskim integracijama. Štoviše, pošto je članstvo u programu Partnerstvo za mir prvi korak prema članstvu u NATO-u, ono bi takodje trebalo da doprinese stabilnom i bezbjednom okruženju u Bosni i Hercegovini.


Njih dvojica su, ipak, naglasili da na članstvo u programu Partnerstvo za mir ne bi trebalo gledati kao na kraj procesa, nego kao na njegov početak i da članstvo donosi dodatne odgovornosti i obaveze.


Oni su također ukazali na zaključke Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, održanom prošle sedmice u Briselu, na kojem su politički direktori jasno istakli ogromnu važnost saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i daljnju reformu odbrane. 


Politički direktori su nagasili da je sada još važnije da vlasti u Bosni i Hercegovini, naročito u Republici Srpskoj, ispune svoje međunarodne i daytonske obaveze o punoj saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.


Oni su također primjetili da su zapošljavanje kadrova, puna implementacija strukture odbrane i oružanih snaga i prenos sa entiteta na državu sve imovine potrebne za odbrambene svrhe, kako je predviđeno Zakonom o odbrani, neophodni preduslovi za uspjeh reforme odbrane i da se moraju izvršiti što je prije moguće.

Europa.ba