Krajnje je vrijeme da vlasti budu formirane

Funkcioniranje državnog parlamenta ne smije biti taocem procesa formiranja državne vlade –  parlament treba da sazove sjednicu i zasjeda odmah, bez odlaganja, piše visoki predstavnik  i specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj kolumni. Dodao je da formiranje državne vlade ne smije zavisiti od formiranja Doma naroda Federacije BiH.


«Na izborima održanim 1. oktobra, birači u ovoj zemlji su iskazali svoju demokratsku volju – ipak, dva mjeseca nakon toga, političke stranke još uvijek nisu formirale vladu na državnom nivou. Parlament se sastao samo jedanput i odmah obustavio svoje aktivnosti do trenutka dok lideri političkih stranaka ne postignu dogovor o raspodjeli pozicija», piše Christian Schwarz-Schilling u svojoj kolumni, koja je objavljena u Večernjem listu, Nezavisnim novinama i Dnevnom avazu.


«Sklapanje koalicija može biti težak i dugotrajan posao u svim demokratskim društvima. To niko ne osporava», dodaje visoki predstavnik. «Problem je u tome što nijedan od stranačkih lidera ne ostavlja dojam da posao pretvaranja volje građana u funkcionalnu administraciju smatra urgentnim pitanjem».


Christian Schwarz-Schilling je konstatirao da je lidere svih stranaka zastupljenih u državnom parlamentu pozvao da prisustvuju sastanku Vijeća za implementaciju mira održanom u Briselu prošle sedmice, djelimično i zbog toga «kako bi iz prve ruke vidjeli da značajna pitanja sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava nisu statična i da vanjske prilike neće čekati dok političke stranke u ovoj zemlji konačno odluče da se njima pozabave”.


Stranački lideri se ponašaju kao da ne postoje hitni problemi, piše visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU. «Kao da nivo siromaštva nije tako veliki da rješavanje tog problema ne može čekati, kao da su kriminal i korupcija tek neke manje, iritirajuće smetnje koje se mogu ukloniti kada se svaka ministarska funkcija podijeli na zadovoljstvo onih za koje ovo pitanje predstavlja vrhunac političkog života”.


Rekao je da je poruka Vijeća za implementaciju mira jasna. “Građani Bosne i Hercegovine ne smiju biti prisiljeni da čekaju ni dan više nego što je neophodno da započne rad na rješavanju mnogih problema koji pogađaju ovu zemlju. Državna vlada mora biti formirana odmah. To mora biti prioritet svakog političkog lidera, a naročito onih koji imaju ustavom definiranu ulogu da predlože novog predsjedavajućeg Vijeća ministara”.


Tekst sedmične kolumne visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU može se naći na web stranicama www.ohr.int i www.eusr.bih.org.  

Europa.ba