Schwarz-Schilling: Izvještaj Direkcije omogućava uspješnu reformu policije

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling zahvalio je Upravnom odboru Direkcije za reformu policije (Direkcija) na zavrљetku izvjeљtaja, istakavљi da taj dokument omoguжava uspjeљnu reformu policije.


“Bez obzira na prepreke na koje su naiљli, bosanskohercegovaиki eksperti iz oblasti policije zavrљili su svoj zadatak profesionalno i savjesno,” rekao je danas Christian Schwarz-Schilling. “Ovaj izvjeљtaj predstavlja osnovu za napredak u ovoj kljuиnoj reformi”.


Direkcija жe sada zvaniиno proslijediti Prijedlog plana provedbe reforme policijskih stuktura (Plan provedbe) Vijeжu ministara Bosne i Hercegovine.


“Rukovoрena principima koje je definirala Evropska unija, Direkcija je provela raspravu zasnovanu na konsenzusu i kompromisu. Moja je procjena da ovaj izvjeљtaj u potpunosti ispunjava uvjete iz politiиkog dogovora postignutog u oktobru 2005. godine”, rekao je Christian Schwarz-Schilling.


Evropska unija je utvrdila, a parlamenti RS, Federacije i BiH to prihvatili, da sve nadleћnosti za zakonodavstvo i budћet za pitanja policije budu na drћavnom nivou; da ne moћe biti politiиkog mijeљanja u operativni rad policije; i da se funkcionalne lokalne policijske oblasti moraju odrediti u skladu sa tehniиkim policijskim kriterijima.


Sljedeжa faza ove reforme, u skladu sa politiиkim sporazumom od 5. oktobra 2005. godine, je usvajanje plana provedbe u vladama i parlamentima. To znaиi da politiиari Bosne i Hercegovine moraju paћljivo razmotriti ovaj izvjeљtaj i naжi rjeљenja koja su u skladu sa tri principa EU. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da ovaj izvjeљtaj omoguжava fleksibilnost i da predstavlja dobru osnovu za postizanje napretka u provedbi reforme policije na naиin koji je svima prihvatljiv.


Evropska komisija jasno je dala do znanja da je reforma policije jedan od osnovnih uvjeta za zakljuиenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruћivanju sa Evropskom unijom.


Proљle sedmice, Evropsko vijeжe je ponovo izrazilo svoju opredjeljenost za angaћman u regiji. Љefovi drћava i vlada zemalja иlanica Evropske unije istakli su da жe pri razmatranju uиinka svake od zemalja primijeniti princip stroge uvjetovanosti. “Brzina procesa pridruћivanja ovisi o rezultatima reforme u zemlji koja vodi pregovore,” zakljuиili su.


“Reforma policije u BiH mora biti istinska reforma,” rekao je Christian Schwarz-Schilling. “Direkcija je obezbijedila иvrstu osnovu za reformu koja жe policiju u Bosni i Hercegovini uиiniti efikasnijom i ojaиati njenu povezanost za graрanima ove zemlje. Meрunarodna zajednica je spremna da pomogne u tome.”

Europa.ba