Nova godina, nova perspektiva


Nova godina je imala povoljan i pozitivan poиetak jer je nakon pregovora, koji su trajali mjesecima, postignut dogovor o formiranju vlasti, istakao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u svojoj sedmiиnoj kolumni koju objavljuju dnevni listovi u BiH.


“Bosna i Hercegovina bi uskoro trebala imati novu vladu, a znaиajno je i da se sedam politiиkih stranaka, koje su se dogovorile o formiranju vlasti, takoрe usaglasilo oko sveobuhvatnog programa za daljnji napredak ove zemlje», kaћe gospodin Schwarz-Schilling u svojoj kolumni objavljenoj u »Veиernjem listu», «Nezavisnim novinama» i «Dnevnom avazu».


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je istakao da je ohrabren иinjenicom da su dogovor postigle same stranke uz minimalnu intervenciju meрunarodne zajednice. «To je u skladu s filozofijom koju sam predstavio prilikom preuzimanja funkcije visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, prije neљto manje od godinu dana, odnosno kada sam istakao da neжu intervenirati tokom aktivnosti na pronalaћenju rjeљenja u sluиajevima kada su rjeљenja sasvim jasno u okviru nadleћnosti izabranih bh. lidera», kaћe visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u svojoj kolumni. 


Visoki predstavnik je pohvalio naиin na koji je Predsjedniљtvo BiH, kao institucija koja ima ustavnu nadleћnost za nominiranje predsjedavajuжeg Vijeжa ministara BiH, pomoglo u postizanju dogovora. «Sposobnost da se formira vlast u okviru razumnog vremenskog roka ima odluиujuжi znaиaj i za princip odgovornosti, љto je zadatak koji je potrebno ispuniti za odvijanje tranzicije u Bosni i Hercegovini u skladu s planiranim rokovima», istiиe visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u svojoj kolumni.


Visoki predstavnik je takoрe pohvalio lidere politiиkih stranaka koji su pokazali spremnost da postignu potrebne kompromise i da jedni drugima izaрu u susret kako bi postigli saglasnost o zajedniиkom programu. «To predstavlja pravi pragmatiиni pristup koji politiиari moraju pokazati kako bi preuzeli odgovornosti za buduжnost Bosne i Hercegovine, kao i za efikasno voрenje ove zemlje» kaћe se u kolumni.


Meрutim, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU istiиe da novi organi vlasti joљ uvijek nisu formirani i da je potrebno joљ dosta toga uиiniti kako bi se osiguralo postojanje efikasnih organa vlasti u Bosni i Hercegovini. «Da bi Parlament mogao usvajati zakone potrebno je da bude formiran i Dom naroda, љto joљ uvijek nije uиinjeno, a formiranje ove institucije zavisi od formiranja organa vlasti na kantonalnom nivou i nivou Federacije BiH», kaћe se u kolumni.


Gospodin Schwarz-Schilling je podvukao da se samim programom kao vrhunski prioritet definira evropska integracija Bosne i Hercegovine, s naglaskom na ispunjenju raznih uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruћivanju sa Evropskom unijom, ukljuиujuжi i reformu policije. “Da bi se ispunili uslovi za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruћivanju i pomoglo da Bosna i Hercegovina postane zemlja-kandidat za иlanstvo u EU, politiиki lideri жe morati i dalje demonstrirati pragmatizam i sposobnost za kompromis koje su pokazali u postizanju sporazuma u srijedu” kaћe visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u svojoj kolumni.


Gospodin Schwarz-Schilling je takoрe istakao da utvrрivanje programa o kojem se mogu usaglasiti svi koalicioni partneri predstavlja samo prvi korak prema stvaranju efikasne vlade. “Vlada жe se testirati na naиinu utvrрivanja politike za pruћanje podrљke ovom programu i rijeљavanju kljuиnih pitanja, kao љto je ustavna reforma, o kojima se stavovi trenutno razilaze”, piљe visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u svojoj kolumni.


“Od kljuиnog je znaиaja da se nova vlada formira љto prije i da se Parlament usredsredi na reforme i pozabavi mnogim nerijeљenim pitanjima, љto moћe doprinijeti i evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine i unapreрenju ћivotnih uslova i izgleda za bolji ћivot svih njenih graрana”, zakljuиuje gospodin Schwarz-Schilling.


Cijeli tekst sedmiиne kolumne visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU dostupan je na web stranicama: www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba