“Stari” Dom naroda Federacije BiH ne može donijeti odluku o privremenome finansiranju BiH

Nedavni prijedlozi da se ponovo sazove Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u starom sazivu kako bi donio odluku o privremenom finansiranju u FBiH odražavaju očajnu situaciju u kojoj se nalaze gradjani koji zavise od federalnih i kantonalnih usluga, ali ti prijedlozi predstavljaju odbacivanje temeljnih principa demokratije. To je ignorisanje volje koju su birači izrazili 1. oktobra prošle godine. Utvrđivanje takvog presedana bilo bi opasno i trebalo bi da je nezamislivo.


Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH i Slavko Matić, predsjedavajući Doma naroda FBiH, sugerisali su tokom prošle sedmice da bi ponovno sazivanje starog Doma naroda FBiH, kako bi usvojio zakon o privremenom finansiranju FBiH, znatno olakšalo finansijsku krizu koja prijeti FBiH, uzrokovanu činjenicom da budžet za 2007. godinu nije usvojen.


Odluka o privremenom finansiranju bi popunila prazninu, ali Dom naroda FBiH iz prošlog saziva nema legitimitet da donese takvu odluku. Nakon što se održe novi izbori i rezultati budu potvrdjeni, “stari” Dom naroda više nema demokratski mandat za donošenje zakona. Samo novi saziv Doma naroda FBiH može da donosi zakone.


Zastupnički dom FBiH je u novom sastavu usvojio oduku o privremenom finansiranju 5. januara ove godine. Da bi mogla stupiti na snagu, ovu legislativu mora usvojiti i Dom naroda FBiH.


Rješenje ove krize u pogledu finansiranja nije u primjeni demokratski sumnjivih mjera, već u sazivanju novog Doma naroda što je prije moguće. To znači da kantonalne skupštine moraju okončati izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH.


Izborni rezultati su objavljeni u oktobru prošle godine. U skladu sa Ustavom Federacije BiH, novi Dom naroda se mora sastati u roku od 20 dana od dana objave izbornih rezultata. Pojedinci i stranke izabrani u kantonalne skupštine imaju odgovornost da štite interese građana i osiguraju finansiranje osnovnih usluga.


Ured visokog predstavnika i Ured specijalnog predstavnika EU smatra da Dom naroda može biti sazvan čim bude potvrđen dovoljan broj delagata za kvorum.

Europa.ba