Ispunjavanje obećanja

Parlamentarci odaju utisak da vjeruju kako Bosna i Hercegovina nije suočena sa bilo kakvim gorućim problemima te stoga moraju djelovati kako bi izmjenili takvu percepciju i bili primjer drugima, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u članku objavljenom danas.


“Drago mi je da Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine danas nastavlja svoju konstitutivnu sjednicu”, piše u Euroblicu Christian Schwarz-Schilling. “Ali, isto tako sam zabrinut što je prošlo sedam i po sedmica od kada je ova konstitutivna sjednica počela, a u međuvremenu ništa nije urađeno. To samo može umanjiti poštovanje građana prema parlamentu i njegovim članovima”.


Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine počela je 20. novembra nakon izbora provedenih 1. oktobra. Ona se nastavlja danas, 11. januara.


“U svakoj demokratski uređenoj zemlji, ponašanje parlamentaraca je od suštinskog značaja”, piše visoki predstavnik i specijalni prestavnik EU. “Demokratska država može uspješno da se razvija samo ako članovi njenog parlamenta djeluju – i ako se vidi da djeluju – sa integritetom i odgovornošću u interesu svih onih koje predstavljaju”.


Christian Schwarz-Schilling je jasno rekao kako vjeruje da bi ovaj parlament mogao biti istorijski. “On može i treba da donosi ključne zakone, što će pomoći da se unaprijedi život građana i da Bosna i Hercegovina priđe bliže Evropskoj uniji”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da samo članovi parlamenta ove zemlje mogu preduzeti korake koji su potrebni da se ostvare ovi ciljevi. “Ja neću raditi njihov posao, niti će ga raditi drugi pripadnici međunarodne zajednice”, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


“Članovi Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine sada moraju pokazati da mogu povesti svoju zemlju i sve njene građane dalje od podjela i očajanja i dovesti ih do prosperiteta, sigurnosti i pune euro-atlantske integracije”, zaključio je Christian Schwarz-Schilling.


Tekst sedmične rubrike visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU nalazi se na adresama www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba