Schwarz-Schilling informirao kancelarku Merkel o situaciji u Bosni i Hercegovini

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling na današnjem je bilateralnom sastanku u Berlinu informirao njemačku kancelarku i predsjednicu Vijeća Evropske unije Angelu Merkel o situaciji u Bosni i Hercegovini.


Kancelarka Merkel i Christian Schwarz-Schilling su razgovorali o tranziciji Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije i o sposobnosti Bosne i Hercegovine da funkcionira bez svakodnevne podrške OHR-a, uzimajući u obzir predstojeću sjednicu Vijeća za implementaciju mira planiranu za 26. i 27. februar 2007. godine.


Vijeće za implementaciju mira će na toj sjednici, koja će biti održana u Briselu, preispitati svoju odluku o zatvaranju OHR-a krajem juna ove godine.


Tokom ovog sastanka Christian Schwarz-Schilling je naglasio značaj pružanja pomoći Bosni i Hercegovini u naporima koje ova zemlja poduzima u cilju provođenja reforme Ustava BiH. Taj proces bi trebali predvoditi predstavnici Bosne i Hercegovine, uz podršku predstavnika i Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU takođe je jasno istakao da dogovor o policijskoj reformi ima ključni značaj za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.


«Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bio bi ogroman korak koji bi osigurao konkretne rezultate za cijelu zemlju, uključujući i poboljšanje klime za ulaganja u BiH», rekao je Christian Schwarz-Schilling.


Tokom sastanka kancelarka Merkel i gospodin Schwarz-Schilling razgovarali su i o situaciji u širem regionu, što će takođe biti faktor koji će biti uzet u obzir prilikom donošenja odluke Vijeća za implementaciju mira u februaru.


Nakon sastanka s kancelarkom Merkel, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU sastao se sa Erichom Statherom, državnim sekretarom pri Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj.


Tokom poslijepodneva Christian Schwarz-Schilling će se sastati sa višim zvaničnicima njemačke Vlade, uključujući i Reinharda Silberberga, državnog sekretara njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Tokom sastanaka biće razgovarano i o odnosima Bosne i Hercegovine i Evropske unije.


Njemačka je definirala pitanje razvoja odnosa između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana kao jedan od prioriteta svoje vanjske politike tokom šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom.

Europa.ba